Ukraina sõja järgmine mõju: Eesti õllepruulijatel napib pudeleid (4)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Pudelipõud kimbutab ennekõike suurtootjaid. Pühaste pruulikoja tegevjuhi Üllar Kaljuranna sõnul läheb nende toodangust pudelitesse aga väiksem osa, seega taarakriis neid ülearu ei morjenda.
Pudelipõud kimbutab ennekõike suurtootjaid. Pühaste pruulikoja tegevjuhi Üllar Kaljuranna sõnul läheb nende toodangust pudelitesse aga väiksem osa, seega taarakriis neid ülearu ei morjenda. Foto: Sille Annuk

Vähe sellest, et kallinevad energia- ning tooraine­hinnad valmistavad Eesti joogitootjatele niigi meele­härmi, tuleb neil silmitsi seista veel ühe murega. Ukraina sõja tõttu on Euroopat tabanud klaas­pudelite puudus, mille lahendamiseks napib võimalusi, tõdevad õlletehaste juhid.

Kui varem oli Vana Maailm harjunud suure osa uutest klaaspudelitest hankima Ukrainast ja Venemaalt, siis 24. veebruaril puhkenud sõja järel on pilt muutunud. Venemaa pole enam parketikõlblik partner, tarneid Ukrainast vaevavad aga nii logistikaprobleemid kui ka sõja tõttu seiskunud tehased, eriti riigi idaosas. Turule on see aga jätnud tühimiku.

Saku õlletehase juht Jaan Härms tõdes, et pudelite defitsiit pole pelgalt hüpoteetiline risk, vaid valmistab neile peavalu juba praegu. «Klaaspudelite puuduse tõttu oleme sunnitud muutma oma müügi- ja tootmisplaane eelolevaks hooajaks. Näiteks mitmed tooted, mis oli algselt plaanis müügile tuua pudelis, on nüüd muudetud purgitoodeteks ning mõningatel juhtudel on plaanitud turuletoomine käesolevaks aastaks ka tühistatud,» avas Härms taustu.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles