Eesti sai esimesed Michelini tärniga tunnustatud restoranid (4)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy

Täna õhtul kuulutas Michelini Guide Tallinna kruiisiterminalis välja esimesed Eesti restoranid, kes pälvisid Michelini tärni tunnustuse. Kokku tunnustati 31 restorani, kellest viis said Bib Gourmandi restorani ja kaks Michelini rohelise tärni tunnustuse.

Suurima tunnustuse ehk ühe Michelini tärni pälvisid Tallinna restoranid 180° ja NOA Chef‘s Hall.

NOA Chef‘s Halli puhul tõsteti esile atmosfääri ja asukohta ning restorani südameks olevat avatud kööki, samuti luksuslikke koostisosasid, mida hangitakse kõikjalt maailmast, olgu selleks siis Norrast pärit kammkarbid või Kanadast pärit homaar. Loominguline seitsmekäiguline menüü, mille on loonud kokad Roman Sidorov ja Tõnis Siigur, hoiab kliendid algusest lõpuni endaga, pakkudes keerukaid ja väga originaalseid roogasid, mis on tulvil üksteist täiendavaid maitseid ja tekstuurikihte, märkisid hindajad.

«Ootus on end ära tasunud ja mina võtan seda kui elutööd,» ütles Siigur tunnustust vastu võttes.

Peakokk Matthias Dietheri juhitav restoran 180° tõsteti esile ambitsioonikate ja efektsete toitude poolest, mis on kogenud saksa peakoka tunnusjoon ning tema moodne looming näitab nii maitse- kui ka tekstuurikontraste ning pöörab tähelepanu detailidele. Samuti märgiti, et teenindus on restoranis soe ning aitab luua pingevaba õhkkonna.

Hea hinna ja kvaliteedi suhte tunnustus

Viit restorani tunnustati auhinnaga Bib Gourmand, mis tähistab Michelin Guide'i valikutes restorane, kus hea toiduvalmistamine on ühendatud mõistlike hindadega. Välja valiti viis suurepärast hinna ja kvaliteedi suhet pakkuvat restorani: NOA Chef‘s Hall, Härg, Fellin, Lore Bistroo ning Mantel ja Korsten. Viiskust üks restoran, Fellin, asub Viljandis.

Kaks restorani pälvisid jätkusuutlikkusele pühendumise eest Michelini rohelise tärni. Nendeks olid Põhjaka mõis Mäekülas ja Fotografiska Tallinnas. Neid nimetati nii gurmaanidele kui ka restoranipidajatele tõeliseks inspiratsiooniallikaks, olgu siis paikkondliku lähenemise, restorani ökoloogilise jalajälje vähendamise, toidujäätmete taaskasutamise, köögiviljade ja ürtide ise kasvatamise või keskkonnasõbralikuma gastronoomia alaste koolituste poolest.

Kolme Michelini eriauhinnaga tunnustati andekaid professionaale, et tõsta esile nende oskuste ja annete mitmekesisust.

Noore koka preemia läks Bib Gourmand restorani Lore Bistroo peakokaale Janno Lepikule. Janno Lepik keskendub kohalikele tootjatele, valmistades klassikalisi retsepte ja maitseid Eesti kulinaarsest repertuaarist.

Michelini inspektoritele avaldas muljet Michelini tärniga pärjatud Noa Chef‘s Halli tähelepanelik ja kirglik sommeljee Robert Põld, kes pälvis sommejee auhinna. Tema toidu ja veini kooslused olid nutikalt kujundatud ning selle suurepärase professionaali sõbralikkus, huumorimeel ja lihtsus aitavad külalistel end vabalt tunda.

Teenindusauhind läks Kloogarannas asuva Lahepere Villa restorani meeskonnale, mida juhib Helen Vihtol. Seal pakutakse külalistele erakordset mugavust ja külalislahkust. Esimese asjana hakkab silma aias fliisiga kaetud toolide kõrval praksuv tuli. Abikaasa ehitatud terrassilt tervitab Helen Vihtol lahkelt iga külalist, tütar aitab teenindada, poeg nõusid pesta ning abikaasa hoiab korras restorani välimuse ja praksuva tule. Kõik külalised lahkuvad väikese kingitusega.

Michelini tärn on nagu Oscar 

Michelini restoranigiidi pääses veel 24 Eesti restorani: Fotografiska, Cru, Gianni, FII, 38, Hõlm, Joyce, Lahepere villa, Lee, Horisont, Mere 38, Moon, Paju Villa, Põhjaka mõis, Mon Repos, Pull, R14, Ruhe, Puri, Rado, Smak, Tchaikovsky, Wicca ja Tuljak.

Michelini Guide Eestisse toomise ühe eestvedaja, EASi ja KredExi turismiarenduskeskuse juhi Liina-Maria Lepiku sõnul pöördusid nad juba kümme aastat tagasi Michelini poole, et neid siia kutsuda, kuid siis öeldi, et pole potentsiaali.

«Viis aastat tagasi pöördusid aga juba nemad meie poole, sest siis oli potentsiaali,» meenutas Lepik pika ja saladuses hoitud protsessi.

Ettevõtlus ja infotehnoloogiaminister Andres Suti sõnul on Michelin restoranimaailmas sama, mis Oscar filminduses. «Meil pole ühtegi Oscarit, aga mõned Michelini tähed tulevad küll ja küll see Oscar ka tuleb,» ütles Sutt.

Eesti pääses Michelin Guide restoranide valikusse 37. riigina.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles