Pfizer hakkab müüma vaestele riikidele ravimeid omahinnaga

BNS
Copy
Pfizer-BioNTechi tegevjuht Albert Bourla.
Pfizer-BioNTechi tegevjuht Albert Bourla. Foto: JOHN THYS/AFP

USA farmaatsiahiid Pfizer teatas kolmapäeval Davosi majandusfoorumil, et hakkab müüma maailma vaeseimatele riikidele patentravimeid omahinnaga.

On aeg hakata ületama lõhet inimeste vahel, kellele on uusimad ravimeetodid kättesaadavad ja kellele ei ole, ütles Pfizeri peadirektor Albert Bourla maailma majandusfoorumil.

«Tervema maailma kokkulepe» keskendub viiele valdkonnale: nakkushaigused, vähk, põletikud, haruldased haigused ja naiste tervis, milles Pfizeril on praegu 23 patenti, nende hulgas koroonavaktsiin Comirnaty ja suukaudne koroonaravim Paxlovid.

Pfizer Biopharmaceuticalsi presidendi Angela Hwangi sõnul viiakse üleminekuetapil USA-s ja Euroopa Liidus kättesaadavad Pfizeri patendiravimid ja -vaktsiinid ligi 1,2 miljardi inimeseni.

Projektiga on lubanud ühineda viis riiki: Rwanda, Ghana, Malawi, Senegali ja Uganda. Veel 40 riigil – 27 madala ja 18 keskmadala sissetulekuga – on võimalik allkirjastada osalemiseks kahepoolne lepe.

«Pfizeri lubadus loob uue standardi ja me loodame, et seda järgivad ka teised,» ütles Rwanda president Paul Kagame, kuid lisas, et vaja on ka täiendavaid investeeringud ning Aafrika tervishoiusüsteemi tugevdamist.

Arengumaad kannavad 70 protsenti maailma haiguste koormast, aga nende peale läheb vaid 15 protsenti tervishoiukulutustest.

Selle tõttu sureb Sahara-taguse Aafrikas iga 13. laps enne viieaastaseks saamist. Kõrge sissetulekuga riikides tabab sama saatus iga 199. last.

Madala ja keskmise sissetulekuga riikides on kõrgem ka vähiga seotud suremus – Aafrikas sureb aastas vähki rohkem inimesi kui malaariasse.

Hädavajalikud ravimid ja vaktsiinid jõuavad kõige vaesematesse riikidesse keskmiselt 4–7 aastat hiljem kui rikastesse maadesse, ja ka siis on tervishoiusüsteemi alarahastatuse tõttu patsientidel neid raske kätte saada.

«Covid-19 pandeemia tõi kvaliteetse tervishoiu kättesaadavuse keerukuse eriti teravalt ilmsiks,» ütles Hwang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles