Euroopa Komisjon andis hinnahoiatuse: kolm põhjust, miks meie jaoks kõik veel kallimaks läheb (5)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Nõmme Turg. Euroopa Komsijoni hinnangul läheb elu Euroopas hulga kallimaks
Nõmme Turg. Euroopa Komsijoni hinnangul läheb elu Euroopas hulga kallimaks Foto: Tiina Oja

Euroopa Komisjoni asepresident Margrethe Vestager eurooplastele lootust ei anna: kiire hinnatõus on tulnud selleks, et jääda.

Handelsblattile antud intervjuus tõi Euroopa Komisjoni asepresident Margrethe Vestager välja kolm põhjust, miks eurooplased kiirest hinnatõusust ei pääse: nimelt põhineb suur osa Euroopa majandusest tema sõnul «väga odaval Venemaa energial, väga odaval Hiina tööjõul ja ülimalt subsideeritud Taiwani pooljuhtidel,» sõnas Vestager. Põhjus pole siin niivõrd selles, et Euroopa oleks naiivne olnud - ei, asi oli ahnuses, kritiseeris Vestager.

Vestager ütles, et Euroopa ei saa lihtsalt enam selliseid sõltuvussuhteid osana ärisuhetest aksepteerida. Praeguse majanduskorra asemele peavad tulema mitmekesistatud kaubandussuhted ja suuremahulisem ringmajandus. See toob aga kaasa kõrgemad hinnad, mille peavad kinni maksma tarbijad, selgitas Vestager. Kõrgemad hinnad on aga tulnud, et jääda, leidis Vestager.

Vestager puudutas ka gaasi hinda ning avaldas lootust, et kui Euroopa riigid suudavad ühiselt LNG-d importida, siis võimaldab see gaasi hinnal stabiliseeruda.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles