Turva- ja veoseskannereid arendav GScan kaasas üle miljoni euro

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
GScani liikmete Madis Kiisa (vasakult), Hannes Plinte, Andi Hektori ja Märt Mägi ees on müüonitomograafi laboriprototüüp.
GScani liikmete Madis Kiisa (vasakult), Hannes Plinte, Andi Hektori ja Märt Mägi ees on müüonitomograafi laboriprototüüp. Foto: Airika Harrik/GScan

Eesti süvatehnoloogia ettevõte GScan, mis arendab looduslikul kiirgusel põhinevaid 3D turva- ja veoseskannereid, sai 1,4 miljoni euro suuruse investeeringu, mille järel tõusis ettevõtte väärtus üle 18 miljoni euro.

1,4 miljoni euro suurust investeeringut vedasid AS Amalfi, Hansa Grupp OÜ ja Sillever OÜ. Uues ringis investeeris ka mitu ettevõtte varasemat investorit. «Mina liitusin eelkõige seetõttu, et pean GScan tiimi väga tugevaks ja usun, et tänu sellele suudetakse visioonid ellu viia. Samuti on toode revolutsiooniline ja turg suur,» ütles Hansa Grupi juhatuse esimees Neeme Tammis.

GScani tiimi väitel tuvastavad nad täna enda skaneerimistehnoloogiaga ohtlikud materjalid 95+ protsendil juhtudest. 

Praegu on sõidukite skaneerimisel kõige laiemalt kasutuses radioaktiivsetel allikatel põhinevad skannerid. GScani teatel on nende toote eeliseks, et skannerid ei kujuta riske tervisele. Seetõttu saab nende tehnoloogiat kasutada avalikus ruumis ilma piiranguteta. 

«Me kõik soovime elada turvalises keskkonnas. Tahaksime, et relvad ja narkootikumid ei jõuaks kurjategijate kätte, pommimees ei jõuaks rahvarohkesse kohta ja kui üle silla sõidame, ei kukuks see kokku. Meie tehnoloogiat saab kasutada selleks, et «vaadata» läbi kaubapakkide, sõidukite ja konteinerite,» ütles GScani kaasasutaja Andi Hektor. 

Hektor lisas, et samuti saab tehnoloogiat kasutada ehitusvaldkonnas. «Me muretseme tõsiselt Ukraina sõjajärgsete piirkondade, maavärinarohkete alade ja lihtsalt vananeva raudbetooni pärast. Meie suudame kontrollida ehitisi ja sildu, et olla kindel nende turvalisuses ja edasikestuses.»

GScan teeb koostööd maksu- ja tolliametiga Eestis, Tartu Ülikooli ja teadusasutuste, tolliametite ning turvafirmadega Saksamaal, Inglismaal, Belgias, Singapuris, Šveitsis, Soomes ja Türgis.

Ettevõtte eesmärk on toota täisautomaatseid ja ohutuid skannereid, mis vahetaks välja praegused ohtlikud röntgenseadmed.

GScani käekäik

2021. aasta kevadel sõlmis GScan lepingu Euroopa Komisjoniga, kes rahastab Horisondi programmist 7,5 miljoni euroga Tartu Ülikooli juhitud rahvusvahelist koostööprojekti SilentBorder. Projekti käigus ehitatakse valmis merekonteineritele ja veoautodele mõeldud looduslikul kiirgusel põhinev skänner. GScan on projektis võtmetehnoloogia arendaja ja lõppsüsteemi integraator eelarvega 2,4 miljonit eurot.

2022. aastal alustas GScan projekti, et ehitada väike skänner postipakkidele ja muudele väiksematele objektidele. Projekti kaasrahastab Eesti Ettevõtluse Arendamise SA (EAS) 1,5 miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles