Dementset vanurit süüdistatakse USA ajaloo suurimas maksukuriteos

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Texase miljradär Robert Brockman aastal 2011.
Texase miljradär Robert Brockman aastal 2011. Foto: Dave Rossman

Miljardär Robert Brockman peab astuma kohtu ette USA ajaloo suurima üksikisiku vastu suunatud maksudest kõrvalehoidumise kriminaalasjas, kuigi ta lootis sellest dementsususe tõttu pääseda.

USA ringkonnakohtunik George C. Hanks juunior lükkas ümber väited nagu ei saaks 80-aastane Brockman dementsuse aidata oma advokaatidel kaitsta teda 39 süüdistuse eest, milles pannakse talle süüks kahe miljardi dollari suuruse tulu pealt maksudest kõrvalehoidumist ja muid kuritegusid, kirjutas Bloomberg.

Brockmani advokaadid aga väitsid, et Alzheimeri ja Parkinsoni tõve põhjustatud progresseeruv dementsus on viimasel ajal süvenenud ja nad esitavad uue nõude Brockmani ebapädevaks tunnistamiseks.

Justiitsministeerium on Brockmani juhtumit uurinud viis aastat. Prokuröride sõnul pärineb suurem osa sissetulekust, millelt ta makse ei tasunud,investeeringutest miljardär Robert F. Smithi asutatud Vista Equity Partners´isse.

Tunnistajate sõnul teeskles Brockman aastaid dementsust. Kohtuavalduses ütlesid prokurörid, et ta elas kaksikelu, «esitledes end arstidele kui raske kognitiivse häirega inimest, kes samal ajal elas normaalset ja häireteta elu».

Brockman peab võitlema ka maksuametiga, kes määras talle oktoobris 1,4 miljardi dollari suuruse maksekohustuse. Jaanuaris kaebas ta USA kohtusse, et peatada agentuuri poolt selle maksu kohene sissenõudmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles