Valus löök: Orbán keeldub EL-i tippkohtumisel Venemaa naftaembargot arutamast (17)

Erkki Erilaid
Copy
Ungari peaminister Victor Orban.
Ungari peaminister Victor Orban. Foto: EMMANUEL DUNAND

Väljaande Financial Times andmetel keeldub Ungari peaminister Viktor Orbán järgmisel nädalal peetaval Euroopa Liidu juhtide tippkohtumisel Vene naftaembargot arutamast, mis annab valusa tagasilöögi liidu püüdlustele võita toetust oma seni olulisimale sanktsioonipaketile

Ungari peaminister kirjutas Euroopa Ülemkogu presidendile Charles Michelile, et ei saa sanktsioone toetada, kui neile ei anta täpsemalt teada, kuidas EL kavatseb Ungarit Vene naftast loobumisel rahaliselt toetada. Samuti nõutakse kirjas Financial Timesi andmetel Brüsselilt alternatiivsete tarneallikate kohta rohkem üksikasju.

«Sanktsioonipaketi arutamine juhtide tasandil ilma konsensuseta oleks kahjulik,» märkis Orbán. «See tõstaks ainult esile meie sisemised lahkhelid, pakkumata realistlikku võimalust erimeelsuste lahendamiseks. Seetõttu teen ettepaneku seda küsimust järgmisel Euroopa Ülemkogul mitte käsitleda.»

Euroopa Komisjon (EK) on veetnud suurema osa maist, püüdes kaasata liikmesriike toetama kuuendat sanktsioonide paketti, mis hõlmaks järkjärgulist Venemaa naftaembargot. Komisjon pole seni suutnud veenda Ungarit paketti toetama, kuid on ka teisi merepiirita riike, mis sõltuvad suuresti Venemaa naftast, nagu Slovakkia ja Tšehhi Vabariik.

Eelmisel nädalal esitles komisjon 210 miljardit eurot maksvat kava nimega REPowerEU, mis sisaldas ettepanekuid, kuidas 2027. aastaks Venemaa fossiilkütuste kasutamisest loobuda. Kuigi kavas oli julgustavaid signaale, väidab Orbán oma kirjas, et see ei lahenda Ungari muresid, kuna ei sisalda piisavalt rahalist tuge merepiirita liikmesriikidele.

«Vene nafta asendamisega seotud kiireloomuliste investeerimisvajaduste rahastamise viiside ja ajastuse kohta pole vihjeid,» kirjutas Orbán ja hoiatas, et kavandatavad sanktsioonid põhjustavad Ungaris tõsiseid varustusprobleeme ja kahjustavad riigi elutähtsaid energiajulgeoleku huve, põhjustades hinnašoki riigi majapidamistele ja majandusele.

Orbán ütles, et Ungari vajab raha, et kohandada oma rafineerimistehased mujalt imporditava nafta töötlemiseks ja ehitada uusi torujuhtmeid. Ajalehel Orbáni pressiesindajalt kommentaari saada ei õnnestunud.

Brüssel on eraldanud Kesk-Euroopa riikidele uue taristu rajamisse investeerimiseks kaks miljardit eurot, kuid otsustas suunata selle raha taastamis- ja vastupidavusrahastu (RRF) kaudu.

Ungari ei ole veel saavutanud komisjoniga kokkulepet, kui palju saaksid nemad RRFi raha kasutada, kuna EL on mures Ungari õigusriigi põhimõtete rikkumise pärast. Erkki Erilaid

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles