Saksamaa kärbib järsult kütuseaktsiisi (9)

Erkki Erilaid
Copy
Hinnad Berliini tanklas 29. aprillil.
Hinnad Berliini tanklas 29. aprillil. Foto: ASTRID VELLGUTH

Saksamaa otsustas vähendada bensiini ja diisli aktsiisimaksu ELis lubatud miinimumini ning tänu sellele langevad sealsed kütusehinnad sõjaeelsele tasemele.

Autokütuste hinnad on pärast Venemaa invasiooni Ukrainasse pea kõikjal maailmas järsult tõusnud. Kallis autokütus on ka ülikiire inflatsiooni üks peamiseid põhjuseid.

Et hinnatõusu mõju leevendada otsustas Saksamaa liidupäev eelmisel nädalal kütuseaktsiisi kolmeks kuuks langetada. Saksamaal arutati aktsiisikärpeid juba märtsis, kuid alles nüüd otsustati, et juunis, juulis ja augustis alandatakse kütuseaktsiis ELis lubatud miinimumtasemele.

Bensiini puhul langeb hind Saksamaa tanklates eeldatavasti 29,55 senti liitri kohta - koos käibemaksuga isegi ligi 35,20 senti. Diislikütus odavneb 14 senti ehk 16,7 senti koos käibemaksuga.

«See langetab kütusehinnad kriisieelsele tasemele, ütles võimupartei SPD saadik Carlos Kasper Saksa meediale. Opositsioonipartei CDU parlamendisaadik Johannes Steiniger teatas omalt poolt, et abinõu on õige, kuid kolmekuuline periood on liiga lühike.

Saksamaal on viimastel kuudel püsinud bensiini hind umbes 12-14 sendi võrra kallimal tasemel kui Eestis, kuid suvel on nüüd siis Saksmaal juba paarkümmend senti odavam kütus. Võrdluseks Poolas, kus langetati kütuseaktsiisi juba eelmise aasta lõpus, maksis bensiin eelmisel nädalal 1,48 eurot. Kõige odavam on autokütus ELis praegu Ungaris, kus bensiiniliitri eest tuleb välja käia kõigest umbes 1,24 eurot.

Eestis aktsiisi langetada ei plaanita, samas arutavad seda näiteks Rootsi ja Belgia. Bensiini aktsiisimäär on ka Lätis umbes 5 senti ja Leedus koguni 10 senti liitri kohta madalam kui Eestis. Diisli aktsiisimäär on Eestis ja Leedus võrdne aga Lätis 4 senti kõrgem.

Eestis saaks ELi miinimumtasemeni langetada bensiisi aktsiisimäära 20,4 senti ja diisli aktsiisimäära 4,2 senti liitri kohta.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles