Tallinna Vesi paigaldab klientidele kaugloetavad veearvestid

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Tallinna Vesi.
Tallinna Vesi. Foto: Sander Ilvest

Tallinna Vesi alustab sel suvel kaugloetavate ehk nutiarvestite paigaldamist ja asendab kõikide oma teeninduspiirkonna klientide veearvestid kaugloetavatega hiljemalt 2026. aastaks, et inimestel ei oleks tarvis enam veenäitusid esitada.

Kaugloetavad veearvestid paigaldatakse kõikidele eraisikutele ja ettevõtetele, kellel on otseleping Tallinna Veega. Tallinna Vee tegevjuhi Aleksandr Timofejevi sõnul astub ettevõte nutiarvestite paigaldamisega suure sammu oma protsesside digitaliseerimise suunas ja muudab igakuise arveldamise kliendi jaoks oluliselt mugavamaks.

«Viisime läbi hanke, mille tulemusena sõlmisime lepingu Teliaga kaugloetavate veearvestite tarnimiseks ja Telia võrgu kaudu andmete edastamiseks. Meil on kokku 23 900 lepingulist klienti, kellest esimesed saavad kaugloetavad veearvestid juba sel suvel.»

 Esimesed uued arvestid jõuavad kohale ja neid asutakse paigaldama sel suvel. Kaugloetavaid veearvesteid asutakse paigaldama korralise veearvestite taatlusplaani alusel – tänavu saavad uue arvesti kliendid, kellel on taatlusest möödas 5 aastat. Kogu teeninduspiirkond kaetakse uute kaugloetavate veearvestitega 2026. aastaks.

Kaugloetavad veearvestid on varustatud SIM-kaardiga, mille vahendusel toimub kliendi tarbimisandmete edastamine ehk side võrguga. Kaugloetav veearvesti suudab iseseisvalt kauglugemise teel kliendi veetarbimise andmeid koguda ja edastada need automaatselt vee-ettevõttele. 

Telia ärikliendi üksuse juhi Holger Haljandi sõnul on veenäitude automatiseeritud edastamine nii kasutajamugavuse kui ka andmete täpsuse seisukohast oluline samm edasi. «IoT valdkond areneb Eestis väga kiiresti ja viimaste aastate jooksul on järjest lisandunud uusi andmete kauglugemise võimalusi. Telia IoT võrku on täna ühendatud kümned tuhanded seadmed ning andmete kauglugemise võimalusi kasutatakse mitmes erinevas valdkonnas, näiteks gaasi, elektri ja kaugkütte tarbimise mõõtmisel ning andmete töötlemisel. Nutiarvestite peamiseks eeliseks on andmete edastamise kiirus ja täpsus, aga ka turvalisus ja töökindlus. Lisaks tarbimisandmetele edastab nutikas arvesti infot ka rikete ja vee väärkasutamise kohta,» selgitas Haljand. 

Eestis on paigaldanud ka teised infrastruktuuri ettevõtted NBIoT lahendusel töötavaid arvesteid ning vee-ettevõtetest on selliseid veearvesteid asunud eelmisest aastast paigaldama näiteks Haapsalu Veevärk ja Pärnu Vesi.

Oluline info Tallinna Vee klientidele seoses kaugloetavate veearvestite paigaldamisega:

Kaugloetavaid veearvesteid asutakse paigaldama korralise veearvestite taatlusplaani alusel – tänavu saavad uue arvesti kliendid, kellel on taatlusest möödas 5 aastat.

Kaugloetavad veearvestid paigaldatakse kõikidele eraisikutele ja ettevõtetele, kes on sõlminud otselepingu Tallinna Veega.

Korterelamute puhul on otselepingu Tallinna Veega sõlminud korteriühistu, kelle peaveearvesti asendatakse kaugloetavaga.

Korterites kasutusel olevate vaheveearvestite hooldamise, paigaldamise ja kontrolliga tegeleb korteriühistu. Paljudes uuemates kortermajades on juba kasutusel kaugloetavad arvestid. Vanemate korterelamute elanikud saavad küsida korteriühistult infot selle kohta, kas ühistul on plaanis üle minna kaugloetavatele arvestitele.

Tallinna Vesi annab ise teada, kui kliendi veearvesti taatlemisest on möödas 5 aastat ja lepib kokku aja arvesti vahetamiseks.

Veearvesti vahetamine on klientide jaoks tasuta.

Kaugloetavaid veearvesteid kasutavad kliendid saavad oma veetarbimise mahtu arvesti abil ka ise tulevikus jälgida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles