Õliühing: kõrged hinnad tanklates pärsivad eestlaste kütusetarbimist

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Foto: Tairo Lutter

Kõrgete mootorikütuste maailmaturuhindade tõttu jätkab müük tanklates langustrendi, teatas kütusemüüjaid esindav Eesti õliühing maksu- ja tolliameti andmetele viidates.

Ühingu tegevjuht Mart Raamat tõi välja, et mootorikütuste rekordhinnad on vähendanud tarbimist mai esimesel kahel nädalal ligi 7 protsenti, lisades, et toornafta Brent hind ei kajastu enam postihindades sedavõrd otseselt kui varem. 

«Kütuseturul toimub hinnakujundus lõpptoodete maailmaturuhinna alusel ja kui varem on tõesti saanud ka avalikult nähtavate naftahindade liikumise põhjal teha järeldusi meie tanklahindade muutumise kohta, siis viimase kahe kuu jooksul on see side täielikult murtud.»

Raamatu sõnul on varasemast suurem lahknemine toornafta ja mootorikütuste maailmaturuhindade vahel tingitud Venemaast. «Venemaa oli lisaks toornaftale ka suur lõpptoodete eksportija ning rafineerimistehased Euroopas ja teistes maailmajagudes on pidanud oma toodangut ja selle mahte korrigeerima ning suurendama. Kahjuks on viimastel aastatel investeeringud rafineerimisvõimekusse vähenenud – see kõik muudab praegu lõpptoodete turu väga pingeliseks ja tõstab hindu,» selgitas Raamat globaalse hinnakujunduse tagamaid.

Õliühingu esindaja sõnul võib kõrgete hindade jätkumist eeldada ka lähikuudel. «Viimase kuu jooksul piiras hindade tõusu Hiinas Covidi-puhangu pidurdamiseks kehtestatud ulatuslikud liikumispiirangud. Nüüd aga taastub maailma suurima naftaimportija nõudlus ja see lisab hinnasurvet.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles