Venemaa on hädas ebamugavalt tugeva rublaga (2)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Rubla. Tasutal Punane väljak.
Rubla. Tasutal Punane väljak. Foto: ALEXANDER NEMENOV/Scanpix

Venemaa võib sel nädalal leevendada kapitalipiiranguid, et peatada ebamugavusi põhjustav rubla tugevnemine, kirjutab Bloomberg kahele anonüümsele allikale tuginedes.

Esmaspäeva keskpäeval oli rubla ametlik kurss USA dollari suhtes 57,6, mis märgib viimase nelja aasta kõrgeimat taset. Võrdlusena: veel 7. märtsil oli kurss dollari ja rubla vahel 138. 

Enam kui kahekordse languse peamine põhjus peitub Venemaa rangetes kapitalipiirangutes. Näiteks peab iga riigis tegutsev ettevõte vahetama praegu 80 protsenti enda ekspordist saadud tuludest ümber rubladeks. Samuti aitab Venemaa valuutat tugevdada sanktsioonide järel ära kukkunud import, mis vähendab riigisisest nõudlust välisvaluuta järele.

Seevastu eurosid vahetatakse rublade vastu endiselt hoogsalt ümber, sest üha enam Euroopa ettevõtteid on soostunud täitma Vladimir Putini nõudmist vahetada eurod Gazprombankis rubladeks.

Rubla jätkuv tugevnemine on aga potentsiaalselt halb uudis Venemaa riigieelarvele, sest riigieelarves väga olulist osa mängivate energiamaksete suurus arvutatakse jätkuvalt välisvaluuta põhjal. Samas kui kõik riigieelarvelised kulud tehakse rublades. «Mida tugevam on rubla kurss, seda suurem on eelarve puudujääk,» ütles Moskva kõrgema majanduskooli professor Jevgeni Kogan, lisades, et tugev rubla teeb ka Vene eksportijatele olukorra raskemaks.

Kui see olukord kestab näiteks pool aastat, oleks see äärmiselt ebameeldiv,» ütles ta ja märkis, et majanduse jaoks oleks «palju mugavam» kurss umbes 75-80 rubla dollari kohta.

Venemaa suurettevõtted on samuti rubla ralli ja rangete kapitalipiirangute pärast häirekella löönud. «Meil tuleb vältida ettevõtete liigset regulatiivset koormamist valuuta reguleerimise ja kontrollimisega,» teatas Venemaa töösturite ja ettevõtjate liit 19. mail enda veebilehel tehtud avalduses.

Bloombergi teatel võib Venemaa esimese sammuna leevendada just ettevõtjatele pandud kohustust välisvaluutat müüa, langetades eelmainitud 80 protsendi nõuet 50 protsendile.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles