Kinnisvaraekspert: korteri ostmine muutub jõukate pärusmaaks (1)

BNS
Copy
Peep Sooman. FOTO: Pindi Kinnisvara
Peep Sooman. FOTO: Pindi Kinnisvara Foto: Pindi Kinnisvara

Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani sõnul käib varsti ka kõige tavalisema korteri soetamine keskmisele inimesele üle jõu ja elama jäädakse sinna, kus on juba aastaid elatud.

Sooman ütles Pindi kinnisvarabüroo turuülevaates, et hoolimata kevade kohta ebatavaliselt madalast tehingute arvust surub pakkumiste vähesus siiani kinnisvarahindu ülespoole. «Samas on oluliselt suurenenud inimeste hulk, kes ei taha või suudagi enam tekkinud hinnataseme pealt tehingusse minna,» möönis ta.

Sooman nentis, et kõik on kallimaks läinud, alates kütusest ja lõpetades piimaliitriga, ning selle valguses ei ole tema sõnul pidevalt rekordeid tegeval kinnisvaraturul kanda kinnitada paljudel enam võimalik.

«Hetkel näib, et oleme liikumas vana-Euroopa suunas, kus kinnisvara soetamine on jõukate inimeste pärusmaa ja ülejäänud rahvas peab leppima üürniku staatusega,» tõdes ta.

Eesti 17 suurema linna korterite keskmist tehinguhinda kajastav Pindi indeks tõusis aprillis 4 protsendi võrra ning jäi pidama hinnatasemel 2077 eurot ruutmeetri kohta.

Märtsis oli korterite keskmist hinda seirav indeks korrigeeritud andmetel 2003 eurot ruutmeetri kohta. Kui märtsis tehti indeksilinnades kokku 1640 korteriomandi tehingut, siis aprillis oli tehingute arv 1481. 2021. aasta aprillis tehti indeksilinnades 1669 korteriomandi tehingut. Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga – juulis 2009. aastal, kui hind oli 624,2 eurot ruutmeetri kohta – on indeks 233 protsendi võrra kõrgemal.

Pindi Kinnisvara koostatud hinnaindeks võtab arvesse kõigis maakonnakeskustes, lisaks Kohtla-Järve ning Narva linnas tehtud korteriomandite ostu-müügitehingute kaalutud keskmise ruutmeetrihinna.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles