Investeerimisguru põhistsenaariumiks on nüüd stagflatsioon, inflatsiooni tipust rääkimine on puhas absurd (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Stephen Roach
Stephen Roach Foto: Reuters/ScanPix

Stagflatsioon tuleb tagasi, hoiatas Morgan Stanley endine Aasia juht Stephen Roach. Ta hoiatas, et USA on ohtlikul teel, kus kõrgemad hinnad löövad majanduskasvu.

«Inflatsiooniprobleem on väga levinud, jätkusuutlik ja pikale veninud,» rääkis ta CNBCile. «Investorid ei arvesta üldse sellega, kui suurt ohverdust on vaja nõudluse kontrolli alla saamiseks. See alahindab, kui keerulises olukorras on praegu USA keskpanga juht Jerome Powell.»

Yale’i ülikooli professor ja USA keskpanga endine ökonomist ütles, et tema põhistsenaariumiks on nüüd stagflatsioon. Ta märkis, et diskussioon inflatsiooni tipust on täielik absurd.

«Nõudlus on USA keskpanga eest täiesti ära triivinud,» ütles ta. «Et olukord kontrolli alla saada, peab keskpank järsult karmistama rahapoliitikat.»

Roachi hinnangul on aasta lõpuni inflatsioon viis protsenti. Praegu oodatud intressitõusude näol ei jõua USA keskpank selle tasemeni.

«0,5 protsendipunktiste intressitõusudega me inflatsiooni ei kärbi,» lausus ta. «Välistades suurema intressitõusu, näeme, kui seotud on USA keskpanga käed.»

Dow Jonesile on kaheksa järjest langusnädalat midagi enneolematut alates 1932. aastast. S&P 500 ja Nasdaq kannavad suurmaid kaotusi alates 2001. aastast.

Roach hakkas 1970ndate stiilis inflatsioonialarmi rolli etendama juba kaks aastat tagasi pandeemia algul. Ta tõi põhjuseks ajalooliselt ülimadalad intressimäärad, USA keskpanga hoogsa rahatrüki ja enneolematult suure võla. Mullu septembris lausus ta, et USAd lahutab stagflatsioonist veel vaid üks tarneahela probleem.

Nüüd on tal hoiatamiseks veel rohkem põhjusi.

«Ma lisaks Hiina nulltolerantsi koroona suhtes ja Ukraina sõjast tingitud tagajärjed,» lausus ta. «See hoiab kauem üleval tarnahela probleeme ja selle mõju hinnatõusule kestab mitu aastat.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles