Europarlament: Venemaa-vastased sanktsioonid peavad kehtima ka Valgevenele

Jaanus Vogelberg
, ajakirjanik
Copy
Euroopa Parlament.
Euroopa Parlament. Foto: JULIEN WARNAND / EPA / Scanpix

Euroopa Parlament mõistis tänases resolutsioonis teravalt hukka Valgevene diktaatori Aljaksandr Lukašenka režiimi tegutsemise Venemaa agressioonisõja toetamisel ja leidis, et Venemaale kehtestatud sanktsioonid peavad laienema täismahus ka Valgevenele.

Neljapäeval vastu võetud resolutsioonis mõistab Euroopa Parlament ühemõtteliselt hukka tõsiasja, et Lukašenka režiim toetab Venemaa provotseerimata sõda Ukrainas. Resolutsioon toob konkreetselt välja niinimetatud referendumi, millega taastatakse Valgevene tuumariigistaatus, samuti selle, et režiim võimaldab Vene sõjaväe ja relvade liikumist, riigi õhuruumi kasutamist, tankimist ning sõjalise laskemoona ladustamist.

Parlament leiab, et Valgevene režiim on Ukraina sõja eest kaasvastutav ning peab arvestama kõigi rahvusvahelisest õigusest tulenevate tagajärgedega.

Lisaks juhib resolutsioon tähelepanu, et Venemaal on Valgevenes üha suurem mõju, ennekõike finantsmõju, mis tekitab tõsiseid kahtlusi, kas Valgevene on suuteline tegema suveräänseid otsuseid.

Venemaa-vastased sanktsioonid peavad kehtima ka Valgevenele

Parlament toetab Euroopa Komisjoni kuuendat sanktsioonipaketti Venemaa ja Valgevene vastu ning kutsub ELi liikmesriike tagama selle igakülgse ja kiire rakendamise. Kõik ELi praegused ja tulevased Venemaa-vastased sanktsioonid peavad kehtima ka Valgevene suhtes, rõhutavad saadikud.

Samuti tuleb põhjalikult uurida Aljaksandr Lukašenka režiimi poolt Valgevene rahva suhtes toime pandud kuritegusid. ELi liikmesriigid peavad aktiivselt kohaldama universaalse jurisdiktsiooni põhimõtet ning valmistama ette kohtuasju vägivalla ja repressioonide eest vastutavate või neis osalevate Valgevene ametnike, sealhulgas Aljaksandr Lukašenka vastu.

Ametiühingute ja poliitilise opositsiooni survestamine peab lõppema

Resolutsioon mõistab teravalt hukka ametiühingujuhtide hiljutised vahistamised ja kinnipidamised Valgevene ametivõimude poolt. See on rünnak inimõiguste ja rahvusvahelistes konventsioonides sätestatud põhiõiguste vastu, rõhutab parlament, ning nõuab vahistatute viivitamatut vabastamist ja sõltumatu õigusemõistmise tagamist.

Parlament mõistab hukka ka hiljutised muudatused Valgevene kriminaalkoodeksis, millega kehtestati surmanuhtlus «terroriakti toimepanemise katse» eest. See annab režiimile hirmuäratava tööriista oma poliitiliste vastaste kõrvaldamiseks, seda eriti olukorras, kus paljudele Valgevene poliitvangidele on esitatud süüdistused terrorismivastaste sätete alusel.

Lisaks juhivad parlamendiliikmed tähelepanu vajadusele tugevdada ELi koostööd Valgevene demokraatlike jõududega ning eraldada neile jõulist rahalist abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles