Venemaa: rublakontod on avanud pooled Gazpromi klientidest

BNS
Copy
Venemaa asepeaminister Aleksandr Novak.
Venemaa asepeaminister Aleksandr Novak. Foto: EVGENIA NOVOZHENINA / REUTERS / Scanpix

Vene asepeaminister Aleksandr Novak ütles neljapäeval, et rublakontod on avanud umbes pooled 54 ettevõttest, millel on Gazpromiga gaasilepingud.

President Vladimir Putin on öelnud, et alates aprillist võtab Venemaa makseid gaasitarnete eest vastu ainult oma rahvusvääringus, mis tähendab, et ostjad peavad looma kas rublakontod või kuivale jääma.

Teade järgnes rahvusvahelistele sanktsioonidele, mis kehtestati Moskvale Ukrainale kallaletungimise eest, ja mis hõlmasid välismaal hoiatava välisvaluutareservi külmutamist.

«Täna on, ma arvan, umbes 54 ettevõtet, millel on Gazprom Eksportiga lepingud,» edastas uudisteagentuur RIA Novosti Novaki sõnu.

«Umbes pooled neist on avanud (gaasi ostmiseks) erikontod – välisvaluuta ja rubla omad – meie poolt autoriseeritud pangas,» ütles ta.

Ta lisas, et kui aprilli arvud lõplikult kinnitatakse, selgub nimekiri «neist, kes maksid rublades ja neist, kes keeldusid maksmast».

Euroopa Komisjon teatas sel nädalal, et sanktsioonidega on vastuolus kõik, mis läheb kaugemale gaasi eest tasumisest lepingus ettenähtud vääringus.

Gazprom teatas läinud kuul, et peatab tarned Poola ja Bulgaariasse, kuna riigid keeldusid rublades maksmast.

Soome gaasifirma Gasum teatas teisipäeval, et Venemaa võib rublamaksetest keeldumise tõttu ka selle riigi gaasita jätta.

Itaalia energiahiid Eni teatas teisipäeval, et avab Venemaale gaasi eest tasumiseks euro- ja rublakonto. Firma teatel on see rahvusvaheliste sanktsioonidega kooskõlas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles