Investeerimisguru soovitab valmistuda valusaks suveks, USA keskpank ei tule enam inflatsiooniga võitlemisel investoreid nunnutama

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Scott Minerd soovitav investoritel SA keskpanga poolsele turgude päästmisele mitte enam loota
Scott Minerd soovitav investoritel SA keskpanga poolsele turgude päästmisele mitte enam loota Foto: AFP/SCANPIX

Kolmapäevane USA börside kukkumine on tühine võrreldes sellega, mis ootab investoreid ees lähikuudel ja -aastatel, ütles Guggenheim Parteners Globali investeerimisjuht Scott Minerd MarketWatchile.

«Olukord meenutab väga internetimulli lõhkemist,» lausus Minerd viidates tehnoloogiaaktsiatele aastatel 1999 ja 2000.

Tema sõnul peaksid aktsiainvestorid arvestama, et Nasdaqi üldindeks võib kukkuda 19. novembri 2021 tipust 75 protsenti. Seni on seal kukutud kõigest 28 protsenti. S&P 500 võib kukkuda senise 18 protsendi asemel 2022. aasta 3. jaanuari tipust 45 protsenti.

Tema pessimismi põhjuseks on USA keskpank, kes on väga selgeks teinud, et nad tõstavad intressitaset hoolimata börsidel ja majandusel kaasnevatest vapustustest.

«Minule on see selge, et USA keskpank ei tule enam finantsturge päästma ja ka teistel on kasulik selle teadmisega leppida,» lausus ta.

Tavaliselt on keskpank tulnud mistahes suurema turukukkumise järel intressilangetuse või rahakülviga majandust (loe: investoreid) toetama.

Minerdi arvates jätkab USA keskpank seni intressi tõstmist, kuni on selgelt näha inflatsioonitrendi murdumist. Ta ütles 13. mai Hooveri institutsiooni korraldatud kohtumisel, et USA keskpank peab tõstma intressitaseme 3,5 protsendilt 8 protsendini, et saavutada neutraalne intressitase.

Kui peaks tulema börsikrahh, peab keskpank midagi ümber mõtlema. Kui aga börsid sisisevad vaikselt tühjaks, pole keskpangal põhjust loobuda intressi tõstmisest. Kui tuleb börsikrahh, võib keskpank ajutiselt peatada intressitõusu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles