GRAAFIKUD ⟩ Rekordmadalad intressid: eluasemelaenu pole veel kunagi nii odavalt saanud

BNS
Copy
Uusarendus.
Uusarendus. Foto: Elmo Riig / Sakala / Scanpix

Eesti Panga teatel oli krediidiasutuste uute tagatisega eluasemelaenude intressimäär esimeses kvartalis 1,93 protsenti, mis on 0,17 protsendipunkti madalam kui eelmisel aastal samal ajal ja ühtlasi siiani kõige madalamal tasemel üldse.

Krediidiandjate uute eluasemelaenude intressimäär oli 12,19 protsenti. Euroala rahaloomeasutuste tagatisega uute eluasemelaenude keskmine intressimäär oli märtsis 1,44 protsenti, mis on 0,12 protsendipunkti võrra kõrgem kui eelmisel aastal samal ajal. Eesti intressimäär on olnud viimased kuus aastat keskmiselt 0,6 protsendipunkti võrra kõrgem euroala vastavast näitajast.

 

Krediidiasutuste ja nendega seotud liisinguettevõtete uute tarbimislaenude ja liisingute intressimäär oli 11,3 protsenti, mis on 1,7 protsendipunkti madalam kui eelmisel aastal samal ajal. Muude krediidiandjate vastav intressimäär oli 19,6 protsenti. Krediidiasutuste väljastatud krediitkaardilaenude intressimäär kahanes neljandat kvartalit järjest, jõudes 18,2 protsendini.

Krediidiasutuste ja nendega seotud liisinguettevõtete väljastatud sõiduautoliisingu intressimäär oli 2,4 protsenti, mis on viimase kolme aasta madalaim tase. Muude krediidiandjate antud sõiduautoliisingu intressimäär oli 20,7 protsenti, mis on kõrgem nii eelmise kvartali kui ka eelmise aasta sama perioodi määrast, vastavalt 1,7 ja 3,3 protsendipunkti võrra.

Krediidiasutuste ja nendega seotud liisinguettevõtete poolt mittefinantsettevõtetele antud üle aastase tähtajaga laenude intressimäär oli 2,57 protsenti, mis on 0,11 protsendipunkti võrra madalam kui eelmises kvartalis, kuid 0,12 protsendipunkti võrra kõrgem kui eelmisel aastal samal ajal. Ettevõtete pikaajaliste laenude intressimäär on muutlik ja oleneb vaadeldaval perioodil rahastatud projektidest.

Mittefinantsettevõtete alla aastase tähtajaga laenu intressimäär oli 3,65 protsenti ning arvelduskrediidi ja muu uueneva krediidi intressimäär oli 2,34 protsenti. Mittefinantsettevõtetele väljastatud sõiduautoliisingu keskmine intressimäär oli 2,28 protsenti, mis on nii eelmise kvartali kui ka eelmise aasta sama perioodi määrast madalam, vastavalt 0,1 ja 0,17 protsendipunkti võrra.

Euroala rahaloomeasutuste väljastatud pikaajaliste laenude keskmine intressimäär oli 1,63 protsenti, Eesti puhul oli see näitaja 2,5 protsenti. Eesti intressimäär on euroala vastavast näitajast olnud kõrgem viimased poolteist aastat.

Esimeses kvartalis oli kuni aastase tähtajaga hoiuste intressimäär kahest eelnevast kvartalist pisut kõrgem. Kodumajapidamiste puhul oli see 0,21 protsenti ja mittefinantsettevõtete puhul 0,13 protsenti. Üle aastase tähtajaga hoiuste intressimäär oli vastavalt 1,27 ja 0,35 protsenti. Kaasatud kodumajapidamiste tähtajalistest hoiustest moodustasid kuni aastase tähtajaga hoiused 85 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles