Rohepööre – palju juttu, vähe otsustusjulgust ja tegusid (3)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Õiguskantsler Ülle Madise nimetas valitsuse käitumist rohepöördeks valmistumisel arglikuks ja silmakirjalikuks.
Õiguskantsler Ülle Madise nimetas valitsuse käitumist rohepöördeks valmistumisel arglikuks ja silmakirjalikuks. Foto: Эгерт Каменик

Rohepöörde tegemiseks on Eestil puudu nii tegevuskava, vahe-eesmärgid kui ka selge tulevikku vaatav regu­latsioon. Kui neid kiiresti kokku ei lepita, läheb see ühiskonnale kalliks maksma, nentisid Postimehe korraldatud rohepöörde-konverentsil osalenud eksperdid.

Riigikontrolör Janar Holmi sõnul on rohepööre väga suur ja ebamugavaid otsuseid nõudev reform, mistõttu on huvi sellega päriselt tööle asuda leige. «Praegu oleme mõneti nagu udus hetkeolukorra ja tuleviku vahel. Ei ole teekonda, verstaposte, teadmisi maastikust ega kuludest. Kui me sellest ekslemisest ja ootamisest edasi ei jõua, läheb see ühiskonnale väga kulukaks,» nentis oma ettekande pealkirjaks «Siilid udus» pannud Holm.

Kaudselt sama mõtet sedastas ka õiguskantsler Ülle Madise. Tema hinnangul on riik ettevõtluse piiramisel keskkonna huvides olnud arg ja silmakirjalik. «Andke ettevõtjatele üks selge raam ning küll teadlased ja ettevõtjad selle sees talitavad,» soovitas Madise. Õiguskantsler ilmestas oma sõnu faktiga, et seadusesse pole põlevkivi tuleviku kohta endiselt midagi kirja pandud. «Koalitsioonileping ega arengukava ei asenda seadust,» pani Madise poliitikutele südamele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles