JÄLLE NEED ÕIGUSED Teisipäev oli igav, kuid kolmapäeval võib Tallinna börsil tekkida elevus

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Tallinna börs
Tallinna börs Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kuna kolmapäevast on Tallinna börsil kaubeldavad LHV aktsia märkimisõigused, siis võib oodata suuremat elevust. Loodetavasti suudetakse vältida eelmist märkimisõiguste saagat.

LHV märkimisõigus pole aktsia. Senised aktsionärid said õigused, mis annavad õiguse aktsiaid märkida. Kui seda teha ei taheta, saab õigused müüa. Eelmisel pakkumisel ostsid algajad investorid õiguste hinna aktsia hinnani, kuigi see polnud mõistlik.

Õiguse hind võiks olla aktsia turuhind miinus märkimishind, milleks on vähemalt 36 eurot.

Näiteks kui aktsia maksab börsil 37,65 eurot ja aktsiaid saab märkida 36 euroga, siis õiguse teoreetiline hind oleks 1,65 eurot.

Kellel pole LHV aktsiaid, kuid tahaks neid märkimishinnaga märkida, on võimalus börsilt õiguseid osta. Kindlasti tuleb õiguste omanikel arvestada, et õiguse omamine pole märkimine. Et õiguste eest aktsiaid saada, tuleb aktsiaid märkida ja raha maksta. See ei toimu automaatselt. Aktsiaid võib pakkumises ka ilma õigusteta märkida, kuid eelisõigus on märkimisõiguste omanikel.

Kolmapäeval saab näha, kas investorid oskavad märkimisõigustega paremini ringi käia kui eelmisel märkimisel.

Tänane börsipäev oli igav. Tallinna börsi käive ei vedanud isegi miljoni euroni välja. Aktsiaindeks langes 0,3 protsenti, 1833,77 punktini.

Suurima käibega oli LHV aktsia, mis langes 0,9 protsendi võrra 37,65 euroni. Aktsia käive oli 210 545 eurot.

Enim tõusis Silvano FG aktsia, mille käive oli 13 448 eurot. Väärtpaber kallines 4,3 protsenti, 0,7499 euroni. Suurim langeja oli 1,7 protsendiga Baltika aktsia, mis maksis 0,236 eurot. Väärtpaberi käive oli 768 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles