Jupid otsas: Venemaal hakatakse tootma ilma turvavarustuseta ja heitmeklassiga Euro 0 autosid (8)

Erkki Erilaid
Copy
Venemaal viidi autode keskkonnanõudeid tagasi 1988. aasta tasemele. Samast ajast on pärit ka pildil olev Lada Niva.
Venemaal viidi autode keskkonnanõudeid tagasi 1988. aasta tasemele. Samast ajast on pärit ka pildil olev Lada Niva. Foto: Yuri KADOBNOV

Venemaal lubatakse komponentide puuduse tõttu edaspidi toota Euro 0 heitmestandardiga autode lihtsustatud mudeleid, millel võivad lisaks puududa ka turvapadjad ja turvavööde eelpingutid ning ABS ning ESP ohutussüsteemid.

Heitme- ja ohutusnõuetest loobumise põhjuseks on see, et Lääne tootjad on autoosade ekspordi Venemaale sanktsioonide tõttu lõpetanud, kirjutas Insider.

Venemaa autoekspert Peter Škumatov usub, et tõenäoliselt ostavad autoomanikud nüüd turvapatju ja muud ohutusvarutust oma raudruunadele ise lisaks. «Turvapatju ja teisi komponente toodetakse nn ebasõbralikes riikides ja nende paigaldamine jäetakse nüüd autoomanike endi meelevalda,» ütles Škumatov.

Samuti kehtivad Venemaal nüüd kõik keskkonnastandardid alates Euro 0-ist. Autoekspert Sergei Aslanian selgitas, et Venemaal ei ole enam isegi karburaatoritehaseid, rääkimata sellest, et siin valmistataks katalüsaatoreid ja seega pole heitmenormide täitmine importkauba lõppedes enam kuidagi võimalik.

Aslaniani sõnul valmivad esimesena uute normide järgi Lada Granta mudelid, mida hakati tootma juba 10 aastat tagasi. «Nüüd aga ei leia me selle kapoti enam elupäästvaid süsteeme nagu ABS ja ESP, mis on paljudes riikides kohustuslikud,» lausus Aslanian. «Oleme nagu Suure Isamaasõja perioodis tagasi, mil sõitsid gaasigeneraatoriga autod, st kasutati küttepuid.»

Venemaa valitsus andis sõiduautode sertifitseerimiseks vajalike ohutusnõuete lõdvendamisest teada 12. mail allkirjastatud määrusega, mis peaks kehtima 1. veebruarini 2023. Sama määrusega langetati märkimisväärselt ka autode keskkonnanõudeid, mis viidi tagasi 1988. aasta tasemele.

Paljud autotootjad on sõidukite ja autoosade müügi Venemaale lõpetanud, nende seas Audi, Honda, Jaguar ja Porsche, samal ajal kui BMW, Ford, Hyundai, Mercedes, Volkswagen ja Volvo on lõpetanud tootmise Venemaal. Varem sel kuul andis Venemaa kaubanduspiirangutest mööda minemiseks loa importida teatud kaupasid, nende seas autosid ja varuosasid, ilma intellektuaalomandiõiguse omaniku nõusolekuta.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles