Skeleton ulatas Poolale kliimaeesmärkide täitmiseks abikäe

Jaanus Vogelberg
, ajakirjanik
Copy
ZPUE juht Michał Wypychewicz koos Skeletoni müügijuhi Tony Mobergiga.
ZPUE juht Michał Wypychewicz koos Skeletoni müügijuhi Tony Mobergiga. Foto: Skeleton

Energiasalvestite arendaja Skeleton Technologies OÜ sõlmis 30 miljonit eurot väärt lepingu, mille raames hakatakse Poola rongide pidurdusenergiat salvestama. Nii peaks Poola astuma sammu lähemale kliimaeesmärkide täitmisele. 

Leping allkirjastati Poola suurima elektriseadmete tootja ZPUE-ga. Plaanide kohaselt pannakse raudteede lähistel püsti Skeletoni superkondensaatorid, mis võimaldavad salvestada rongide pidurdamisel tekkivat energiat, mida saab uuesti kasutada nende kiirendamisel. 2023-2025 aastatel installeeritavate superkondensaatorite mahutavus peaks kokku olema 200 MW, millele lisandub veel 160 MW elektrivõrgu stabiliseerimiseks mõeldud seadmeid. 

ZPUE juhi Michał Wypychewiczi sõnul vajab tänapäevane energiasüsteem toimivaid salvesteid, mida Skeleton suudab pakkuda. Firmade vahel on tema sõnul võimalik saavutada "arvukaid sünergiaid" ja tulevast koostööd ka Põhjamaades. 

Skeletoni müügijuhi Tony Mobergi sõnul aitab Skeleton Poolal kliimaeesmärke täita ja riigi firmadel energiat säästa. Poola püüab hetkel vähendada oma energiatarbimist ja suurendada sõltumatust ning efektiivsust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles