India sadamas on ekspordikeelu järel lõksus 400 000 tonni nisu

Copy
Nisu pakkimine Ghaziabadis, Indias.
Nisu pakkimine Ghaziabadis, Indias. Foto: PRAKASH SINGH

India suures Kandla sadamas on lõksus 400 000 tonni nisu, kuna valitsus keelas inflatsiooni ja toidujulgeoleku murede tõttu ootamatult teravilja ekspordi.

Maailma suuruselt teine nisutootja India teatas läinud nädalal, et uusi ekspordileppeid ei saa sõlmida ilma valitsuse loata. Ootamatu otsus on paisanud kaosesse Kandla sadama Gujarati osariigis, kus on ummikusse jäänud umbes 4000 veokit, teatas sadama operaator. Samuti on sadamas lõksus neli osaliselt lastitud laeva umbes 80 000 tonni nisuga.

Sadamaametnike sõnul lubatakse veokitel, mis saabusid enne 13. maid, kui valitsus ekspordikeelust teatas, teravili laevadele lastida, et need saaks asuda keelueelsete lepete alusel teele riikidesse nagu Egiptus ja Lõuna-Korea.

«Kuid nisukoormaga veokid, mis saabusid sadamasse pärast 13. maid, peavad kaubaga lahkuma,» ütles operaatorfirma Deendayal Port Trust kõneisik Om Prakash Dadlani.

Gandhidhami kaubanduskoja hinnangul on lõksus kokku umbes 400 000 tonni nisu Punjabi, Haryana, Madhya Pradeshi ja teistest nisu tootavatest osariikidest.

Sadama lähedal on umbes 500 kuni 700 laohoonet täis ekspordiks valmis nisu, ütles kaubanduskoja president Teja Kangad, lisades, et valitsus oleks pidanud keelust ette hoiatama.

«See on viinud kaootilise olukorrani, kus veokijuhid ja kauplejad ei ole kindlad, mis nende kaubaga juhtub. Lisaks on nisu riknev kaup, seda ei saa kaua lahtiselt hoida,» lausus ta.

Tööstusriikide ühendus G7 on ekspordikeeldu kritiseerinud ning avaldanud muret protektsionismi pärast.

India oli varasemalt teatanud, et on valmis täitma puudujääke pakkumises, mille on tinginud Venemaa kallaletung Ukrainale. Nimetatud puudujääk moodustas 12 protsenti maailma nisuekspordist.

Ehkki India pole suureksportija, aitas lubadus pakkuda oma varudest tuge turge rahustada ja leevendas muresid võimaliku nappuse pärast. India nisutoodangut on räsinud kuumalaine ja valitsus prognoosib, et toodang kahaneb tänavu vähemalt viis protsenti.

Euroopa nisuhinnad tõusid esmaspäeval India otsuse järel rekordkõrgele, ulatudes üle 435 euro tonnist. Võrdluseks, veel mullu suvel maksis tonn nisu suurusjärgus 200 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles