Kas leida uued tarnijad või külmetada - Kadri Simson otsib uusi gaasimüüjaid (3)

, majandusajakirjanik
Copy
Kadri Simson, Euroopa Komisjoni energeetikavolinik
Kadri Simson, Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Foto: Madis Veltman

Kolmapäeval tuleb Euroopa Liit välja suure paketiga, kuidas Venemaa energiasõltuvusest vabaks pääseda. Aga kui Venemaalt enam energiat ei saa, siis kust me saame? Kadri Simson räägib esmaspäeval Brüsselis antud intervjuus, mis meid Euroopa Liidu hinnangul ees ootab.

Juba märtsikuus käis Euroopa Liit välja plaani, mille järgi pidid liikmesriigid lõpetama kiiremas korras Venemaa kivisöe, nafta ja gaasi tarbimise. Kui kivisöele tehti embargo ära, siis hoopis raskem lugu on nafta ja gaasiga. Naftaembargo vastu on teiste seas Ungari. Gaasiga on aga selline lugu, et kui Brüsseli plaani kohaselt peavad riigid aasta lõpuks 2/3 võrra Vene gaasi tarbimist vähendama, siis nädalavahetusel lõhkes uudispomm, kui Euractiv kirjutas, et Brüssel valmistab juba riike vaimselt ette gaasišokiks – olukorraks, kui Venemaa gaasitorud lihtsalt üleöö kinni keerab. Seda, kuidas puuduv energia kiiresti asendada, on aga ikka veel ebaselge.

Euroopa energiavolinik Kadri Simson ütles, et arengud tegelikult on juba olemas: kui eelmise aasta aprillis importis Liit suurusjärgus 40% oma gaasist Venemaalt, siis tänavu ainult 26%.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles