Euroopa börsid langevad, Tallinna börs pole erand

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Luksuskaupade tootjate aktsiad langevad, sest hiinlased on neile olulised ostjad ja Hiina majandusel ei lähe hästi
Luksuskaupade tootjate aktsiad langevad, sest hiinlased on neile olulised ostjad ja Hiina majandusel ei lähe hästi Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa suurte börside peamised aktsiaindeksid langesid pärastlõunal, Tallinna börs polnud erandiks.

Saksamaa aktsiaturg langes 0,7 protsenti, Prantsusmaa 0,3 protsenti, Ühendkuningriik 0,1 protsenti, kuid Hispaania tõusis 0,2 protsenti.

Tallinna börsiindeks langes 0,3 protsenti. Käive on vaid tagasihoidlikud 0,8 miljonit eurot.

Põhinimekirjas on terve rida vähemalt kaks protsenti langenud aktsiaid. Nendeks on Arco Vara, Ekspress Grupp, Harju Elekter ja Silvano FG. Alternatiivturul täiendavad vähemalt kaks protsenti langenud aktsiate rida TextMagic, Robus ja Saunum.

Euroopas on langese põhjuseks Hiinast tulnud väga nõrgad majandusnäitajad, mis kütavad majandussurutise kartuseid.

«Maailmamajandus kannatab tarneahela probleemide tõttu ja seal on Hiinal kandev roll. Seetõttu on Euroopas põhjustatud kõvasti inflatsiooni ja see mõjutab Euroopa majandust,» ütles Rabobanki strateeg Teeuwe Mevissen Reutersile. «Tõusvad hinnad sunnivad keskpanku kaaluma kõrgemate intressimäärade poliitikat ja see ei aita kaasa majanduskasvu elavdamisele.»

Kehvasti läks turismiga seotud aktsiatel, kuid Stoxx 600 indeksis kukksuid enim luksuskaupade tootjate aktsiad. Viimaste ärid on väga sõltuvad Hiina nõudlusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles