SEB tegi kliima jalajälge vähendava indeksfondi

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
SEB uus pensionifond investeerib valdavalt tumerohelistesse fondidesse
SEB uus pensionifond investeerib valdavalt tumerohelistesse fondidesse Foto: imago images/Andre Gschweng/SCANPIX

SEB uue III samba indeksfondi SEB Kliimatuleviku Pensionifond Indeksiga saavad pensioniks kogujad kasutada kõiki passiivse indeksfondi hüvesid ja samal ajal investeerida jätkusuutlikku tulevikku, teatas pank.

«Kuigi oleme suurendamas vastutustundlikult juhitud investeeringute osakaalu kõigis aktiivselt juhitud SEB pensionifondides üle 70 protsendi, saame uue indeksfondiga teha veelgi konkreetsema sammu rohelise maailma suunas,» kommenteeris indeksfondi loomise tagamaid SEB Varahalduse juht Gert Vilms. «Ka 2021. aastal tehtud SEB uuring näitas, et inimestel on huvi keskkonna heaks midagi ära teha – 75 protsenti Balti riikides vastanutest pidas oluliseks, et nende pension on investeeritud jätkusuutlikes fondides ja nendest vastanutest 44 protsenti pidas seda lausa väga oluliseks,» lisas Vilms.

SEB uus indeksfond investeerib peamiselt globaalsetesse indeksfondidesse, mille eesmärk on vähendada süsinikuheitmete jalajälge. Praegu on üle 80 protsendi SEB Kliimatuleviku Pensionifond Indeksi portfellist investeeritud nn tumerohelistesse ehk rangeima Euroopa Liidu artikkel 9 klassifikatsiooni fondidesse. «Aktsiariskiga väärtpaberite osakaalu fondi varast hoiame igal ajahetkel 100 protsendi lähedal, kuid mitte üle selle. Eelistame fonde, mis on likviidsemad, suurema kauplemisaktiivsusega ja mille kulud on võimalikult madalad ning mis samas edendavad või järgivad oma investeerimisotsuste tegemisel eelkõige kliimaalaseid kriteeriume,» selgitas Vilms.

Uus passiivne indeksfond sobib hästi neile pensioniinvestoritele, kes: on valmis kogumisperioodi vältel taluma pensionivara väärtuse kõikumist suures ulatuses; soovivad fondidega kaasnevad kulud hoida madalal; osaleda maksimaalselt finantsturgudel, kuid ei soovi aktiivset tururiskide juhtimist fondis, ning kelle pensionini on enam kui viis aastat.

Vilms kommenteeris, et kuigi praegu on maailma majanduses turbulentsed ajad, tasub meeles pidada, et indeksfondid on mõeldud pikaajaliseks kogumiseks. «Finantsturud on ennegi kõikunud, kuid jätkusuutlikud lahendused ja ettevõtted on püsima jäänud ning arengud selles valdkonnas liiguvad täistuuridel edasi. Loodan, et SEB uus indeksfond aitab levitada teadmist, et jätkusuutlikud investeeringud ei pea tulema tootluse arvelt ning sellest ei võida ainult pensionikoguja, vaid kogu ühiskond laiemalt,» julgustas Vilms uue indeksfondiga lähemalt tutvuma ja soovitas uurida uue SEB Kliimatuleviku Pensionifondi Indeks kohta infot SEB kodulehel või pöörduda SEB nõustaja poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles