Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Suurärimees: Eestil oleks Ukraina põllumajanduse üles ehitamisel suured võimalused

Copy
Ettevõtja Joakim Heleniuse sõnul mängib Ukraina olulist rolli toidulaudade katmisel üle kogu maailma ning kui mõni nendest laudadest tühjaks jääb, ähvardavad meid uued probleemid.
Ettevõtja Joakim Heleniuse sõnul mängib Ukraina olulist rolli toidulaudade katmisel üle kogu maailma ning kui mõni nendest laudadest tühjaks jääb, ähvardavad meid uued probleemid. Foto: Mihkel Maripuu

Tuntud investeerimisettevõtte Trigon Capital asutaja, suurärimees Joakim Helenius, kes aastaid tagasi tegutses innukalt Ukraina põllumajanduses, räägib, mis roll võiks venelaste agressioonist laastatud suurriigi põllumajandusel olla (ja peaks olema) tulevikus maailma toidulaua katmisel ja mis võimalused on Eesti põllumajandusettevõtetel Ukraina põllumajanduse ülesehitamisel. Seda muidugi eeldusel, et Ukraina suudab okupandid riigist välja lüüa ja sõda lõpeb.

End erakonnaga Eesti 200 sidunud Helenius elab Ukrainale kaasa, on esinenud teravate arvamusartiklitega. Aastaid tagasi oli Heleniuse firma Trigon Agri Ukraina põllumajanduses suur tegija. «Meil oli Ukrainas kolm regionaalset põllumajandusettevõtet Harkivi, aga ka Mõkolajivi ja Kirovohradi oblastis. Suurim oli Harkivis, natuke alla 40 000 hektari. Mõkolajivi ja Kriovohradi oblastis oli meil ligi 10 000 hektarit. Kõigis neis tegelesime põhiliselt teraviljatootmisega – nisu oli suurim osa toodangus, aga oli ka rapsi, maisi, päevalille,» loetleb Helenius.

Tagasi üles