20 aastat kestnud jaht on lõppemas: euro on dollaril käeulatuses

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Kaalukausid euro ja dollari vahel võivad muutuda juba lähiajal.
Kaalukausid euro ja dollari vahel võivad muutuda juba lähiajal. Foto: Claus Bonnerup, via www.imago-images.de

Euroopa Liidu rahaühik euro on kukkunud viimase viie aasta madalaimale tasemele ning osa analüütikuid usub, et pariteet dollariga saab tõeks juba tänavusel aastal, vahendab Bloomberg.

Seejuures oleks tegu küllalt hardulase olukorraga, sest viimati oli dollar eurost tugevam 2002. aastal ehk täpselt 20 aastat tagasi. Viimastel kuudel on USA dollar aga tugevnenud aga väga kiiresti: 15. mai seisuga saab ühe euro eest 1,0385 dollarit, kui veel aasta aega tagasi oli vahetuskurss 1,21. 

Euro kahanev väärtus dollari suhtes on suuresti tingitud just viimase tugevnemisest, kuna Ameerika Ühendriikide Föderaalreserv (FED) tõstab intressimäärasid kiiremas tempos kui Euroopa Keskpank. Samuti on maailma finantsturgudel suurenemas riskikartlikkus, mis täiendavalt investoreid maailma suurima turvavaluuta, dollari juurde meelitab.

Kuigi Hollandi pank ING tegi oma ametlikku europrognoosi järgmiseks kuueks kuuks veel 1,05 dollari tasemele, peab panga valuutastrateeg Francesco Pesole pariteeti täna juba tõenäoliseks. «Euro ei ole praegu atraktiivne valuuta,» ütles ta Bloombergile.

Lisaks Föderaalreservi karmistunud intressipoliitikale nõrgendavad eurot ka Euroopa majanduse üha tumedamad väljavaated. Sõda Ukrainas ning jätkuv vastasseis Moskvaga maagaasi üle suurendab tõenäosust majanduse märkimisväärseks aeglustumiseks, kirjutab Bloomberg. Ka rahvusvaheline valuutafond (IMF) alandas apriilis enda 2022. aasta euroala majandusprognoosi 3,9 protsendit 2,8 protsendile.

Euroopa Keskpangal ei ole samas ka lihtne intresse tõsta. Kuigi ülikiire inflatsioon nõuaks justkui vajadust rangema rahapoliitika järele, tuleb keskpangal arvestada liikmesriikide, näiteks Itaalia, võlakoormuse ja laenude teenindamise võimekusega. Seetõttu peetakse tõenäoliseks, et Euroopa Keskpank tõstab baasintressimäärad enne aasta lõppu küll nullist kõrgemale, kuid sealt edasi need eriti ei tõuse.

Pangandushiid HSBC Holdingsi analüütikute, sealhulgas Dominic Bunningi sõnul ilmestab euroala võlariski Itaalia ja Saksamaa intressimäärade vahe, mis ületas sel kuul esimest korda pärast pandeemia alguspäevi 200 baaspunkti piiri.

Samas ei ole kõik analüütikud  tuleviku osas nii negatiivselt meelestatud. UniCrediti valuutastrateeg Roberto Mialich loodab, et euro tõuseb järgmise aasta jooksul tagasi üle 1,10 dollari taseme, kuna FEDi «matkatsükkel »hakkab raugema. Mialich lisas, et peab pariteedi stsenaariumi realiseerumist tõenäoliseks ainult juhul, kui euroala majanduskasv pidurdub tänavu oodatust oluliselt rohkem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles