Texase elanikel palutakse elektri vähesuse tõttu pesu pesemine edasi lükata (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Texase elektrivõrguga (pildil) on varemgi probleeme olnud.
Texase elektrivõrguga (pildil) on varemgi probleeme olnud. Foto: Brandon Bell/Scanpix Baltics

Sel nädalavahetusel räsib suurt osa Texasest kuumalaine, mis on tekitanud pingelise olukorra osariigi elektrivõrgus. Seetõttu palutakse Texase elanikel jahutusseadmeid ülespoole reguleerida ning energiat tipptundidel kokku hoida.

Texase elektriga varustatuse eest vastutav ERCOT esitas reedel osariigi elanikele üleskutse, öeldes, et hüppeliselt tõusnud temperatuur on viinud rivist välja kuus suurt elektrijaama, mille tulemusena on võrgust kadunud umbes 2900 megavatti elektrit. Nõudlus elektri järele on aga jahutusseadmete aktiivse kasutamise tõttu kasvanud.

«Palume teksaslastel võimaluse korral energiat säästa, seadistades oma termostaadid 78 Fahrenheitist (25,5 kraadist - toim) kõrgemale. Samuti palume vältida suurte kodumasinate (nt nõudepesumasinad, pesumasinad ja kuivatid) kasutamist tipptundidel kella kolmest kaheksani,» ütles organisatsiooni ajutine tegevjuht Brad Jones avalduses.

CNN-i meteoroloogide sõnul oli laupäeval õhutemperatuur kogu osariigis üle 32 kraadi. Täna on oodata temperatuure 35 kraadi ümber, osariigi kesk- ja lääneosas võib termomeetrinäit küündida ka 40 kraadini. 

Texase elektrisüsteemis on varemgi varustuskindluse tagamisega probleeme olnud. 2021. aasta veebruaris tekkis rekordkülmade ilmade tõttu osariigis suur elektrinõudlus, mis viis ulatuslike elektrikatkestusteni. Elektrikriisi ajal suri üle 200 inimese, kusjuures kõige levinum surmapõhjus oli alajahtumine, vahendas CNN.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles