G7 sarjas India otsust nisueksport keelata

BNS
Copy
Ukraina viljahoidlates praegu umbes 20 miljonit tonni nisu (pildil), mida oleks vaja kiiremas korras eksportida.
Ukraina viljahoidlates praegu umbes 20 miljonit tonni nisu (pildil), mida oleks vaja kiiremas korras eksportida. Foto: STEPHANE MAHE/REUTERS

Tööstusriikide ühenduse G7 põllumajandusministrid sarjasid laupäeval India otsust keelata toidujulgeoleku tagamiseks nisueksport.

«Kui kõik hakkavad ekspordipiiranguid kehtestama või turge sulguma, siis see süvendaks kriisi,» ütles Saksa põllumajandusminister Cem Özdemir pressikonverentsil Stuttgardis.

India, maailma suuruselt teine nisutootja, põhjendas laupäeval jõustunud ekspordikeeldu rekordilisest kuumalainest tingitud saagi vähenemise ja Vene-Ukraina sõjast tingitud hinnakasvuga, mis on seadnud ohtu riigi toidujulgeoleku.

Enne määruse avaldamist sõlmitud ekspordilepetest lubati kinni pidada, kuid kõik uued lepped vajavad valitsuse heakskiitu.

Valitsus märkis, et nisu võidakse eksportida, kui seda taotlevad oma toidujulgeoleku tagamiseks teiste riikide valitsused ning New Delhi selle heaks kiidab.

Venemaa kallaletung Ukrainale on maailma põllumajandusturu segi paisanud, häirides eksporti maailma ühest suuremast viljasalvest.

Özdemiri sõnul on Ukraina viljahoidlates praegu umbes 20 miljonit tonni nisu, mida oleks vaja kiiremas korras eksportida.

Enne invasiooni eksportis Ukraina oma sadamate kaudu umbes 4,5 miljonit tonni põllumajandustoodangut kuus, sealhulgas 12 protsenti maailma nisust, 15 protsenti maisist ja pool päevalilleõlist.

Kuna Odessa, Tšornomorsk ja teised sadamad on Vene blokaadi all, saab Ukraina eksportida toodangut ainult mööda maismaad, mis võtab kauem aega ja on tülikam.

Ministrid ärgitasid riike mitte kehtestama piirangumeetmeid, mis võivad tekitada põllumajandusturule lisaraskuseid.

«Kutsume Indiat täitma oma kohustusi G20 liikmena,» ütles Özdemir.

Põllumajandusministrid soovitasid, et küsimus tõstataks G7 juunikuisel tippkohtumisel, kuhu on kutsutud ka India peaminister Narendra Modi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles