Vene importelektrist ilma jäänud Soome: vaatame Rootsi ning miks mitte ka Baltikumi poole (4)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Kõrgepingeliinide hooldustööd. Foto on illustartiivne.
Kõrgepingeliinide hooldustööd. Foto on illustartiivne. Foto: Zheng Xianlieanhui/Scanpix Baltics

Soome elektrisüsteemi põhivõrku haldava Fingridi hinnangul ei ohusta Venemaa elektriimpordi peatamine Soome elektrisüsteemi toimepidevust.

Fingridi teatel saab Vene elektrit asendada suurema elektrienergia impordiga Rootsist ning osaliselt ka kodumaise tootmise suurendamisega. 

Elektrihindadele avaldab Venemaa otsus aga teatud mõju, möönavad soomlased. «Kui elektrienergia pakkumine Põhjamaade hulgiturul väheneb, toob see põhimõtteliselt kaasa mõningase hulgihindade tõusu,» ütles Fingridi operatsioonide juht Reima Päivinen Helsingin Sanomatele.

Esialgu kajastub hind peamiselt börshindades, mis Soome tarbijaid aga üleliia ei morjenda. Päivinen tuletas meelde, et suurem osa Soome elektritarbijatest ostab elektrit fikseeritud hindadega, mistõttu ei ole hinnatõus neile ka otseselt nähtav. «Muidugi, kui hulgihind tõuseb, mõjutab see teatud hilinemisega ka fikseeritud paketiga elektritarbijate hindu. Aga vaevalt, et see väga suure hinnatõusu toob,» hindas Päivinen.

Veskimägi: iga megavatt-tunni vähenemine turul muudab olukorda pingelisemaks

Eleringi juht Taavi Veskimägi teatas ühismeedias, et Eesti varustuskindlust Venemaa otsus ei ohusta. «Elektrikaubanduse lõppemine Soome ja Venemaa vahel ei ohusta Eesti elektrivarustuskindlust. Samas iga toodetud MWh vähenemine turul muudab olukorda pingelisemaks. Uued tuuma- ja tuulevõimsused kompenseerivad Venemaa impordi kadumise. Elektrikaubandus Mandri-Venemaa ja Baltikumi vahel on 1. maist lõppenud sisuliselt ilma igasuguste suuremate avaldusteta.»

Soome on viimasel ajal importinud Venemaalt elektrit umbes kümme protsendi ulatuses. Aprillis alustasid põhjanaabrid aga Vene importelektri koguste piiramist. Fingrid põhjendas toona, et Soome võimaliku NATOga liitumise protsessi käigus soovitakse end kaitsta Venemaa võimaliku mõjutustegevuse eest.

2023. aasta lõpuks loodab Soome muutuda elektrienergia osas isemajandavaks, kuid eesoleval talvel sõltutakse veel importelektrist. «Järgmise talve tipptarbimise ajal, eriti kui on tuulevaike ilm, vajab Soome elektrienergia importi. Tundub, et elektrit saab importida Rootsist ja miks mitte ka Baltikumist,» ütles Päivänen Helsingin Sanomatele.

Soomlastele on külmade ilmade puhul abiks ka kiirelt kasvavad tuuleenergia võimsused  sügisest täisvõimsusel käivituv Olkiluoto 3 tuumajaam. «Olikuoto üksi suudab toota rohkem elektrit, kui oli kogu Venemaa import tippaegadel,» ütles Päivänen.

Fingridi hinnangul on Soome varustuskindlus tagatud ka talviste tippkoormustega toimetulemiseks ning elektritarbimise piiramist ei lähe vaja.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles