NÄDALA PERSOON ⟩ Eesti Panga president Madis Müller: hinnatõus aeglustub, kõrge hinnatase püsib (11)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Eesti Panga president Madis Müller pooldab ranget rahapoliitikat, mis tähendab nii väiksemat majanduskavu kui ka hinnatõusu.
Eesti Panga president Madis Müller pooldab ranget rahapoliitikat, mis tähendab nii väiksemat majanduskavu kui ka hinnatõusu. Foto: Eero Vabamägi

Eesti Panga president Madis Müller on üks nendest inimestest, kelle iga sõna maksab rahaturgudel miljoneid või isegi miljardeid eurosid. See on põhjus, miks Müller valib ettevaatlikult sõnu.

Madis Müller, teil on elus läinud paremini kui enamikul meie lugejatel, aga tahaksin ikkagi küsida: kas pöörane hinnatõus on ka teie tarbimist või muid harjumusi muutnud?

Mu kodukulud, elektri- ja küttearved on kasvanud. Paraku on nii, et inflatsiooni mõju inimestele sõltub sissetulekust. Tarbijahindade muutus peegeldab keskmise inimese ostukorvi kallinemist, aga on palju inimesi, kellele mõju on veel suurem. Kellel näiteks energiakulud (küte, elekter, autokütus) või ka toit moodustavad suurema osa kulutustest, nendel on hinnatõus veel kiirem kui niigi suured arvud, mida statistikaamet avaldab. Kui valitsus mõtleb, kuidas leevendust pakkuda, siis mõistlik on toetada just neid, keda kiire hinnatõus kõige valusamalt puudutab.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles