Bitcoin'i krahh lükkas Põhja-Ameerika riigi pankroti äärele (5)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Bitcoin.
Bitcoin. Foto: Scanpix/ Davor Puklavec/PIXSELL

El Salvadori president Nayib Bukele on suur bitcoin'i entusiast. Riigijuhi krüptoraha vaimustus on aga riigi maksejõuetuse piirile lükanud ning digiraha sellenädalane krahh tegi olukorra hullemaks, kirjutab Newsweek.

Kui mullu novembris maksis bitcoin enam kui 68 000 dollarit, siis sel nädalal kukkus hind alla 28 000 dollari.

Praegune hind teeb El Salvadori bitcoin'ide väärtuseks veidi üle 65 miljoni dollari. Kuid nende ostmiseks on riik kulutanud enam kui 103 miljonit dollarit. Ehk nende väärtus on kukkunud 37 protsenti.

El Salvadori president Nayib Bukele.
El Salvadori president Nayib Bukele. Foto: Scanpix/ Reuters/ Jose Cabezas

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) peaks aitama riigil tuleva aasta jaanuaris saabuvat 800 miljoni dollari suurust laenumakset tasuda. Lisaks sellele on riigil ka teisi laenukohustusi. 

IMF kirjutas oma EL Salvadorile antud hinnangus bitcoin'ide kohta: «Finantsseisu parandamise püüded on teretulnud, kuid bitcoin kätkeb endas suuri riske ning seda ei peaks ametliku valuutana ning tunnustatud maksevahendina kasutama.»

IMF on utsitanud El Salvadori bitcoin'i maksevahendina tunnustamisest loobuma ning avaldas suuri kahtlusi, kas bitcoin'iga tagatud võlakirjade väljaandmine on ikka hea mõte.

Veebruaris langetas reitinguagentuur Fitch El Salvadori pikaajalise laenureitingu tasemelt B tasemele CCC ehk tõdes, et riigi maksejõuetus on tõenäoline.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles