Kruuse: lisaeelarve venimine ohustab põllumeeste toetusi

BNS
Copy
Maaeluminister Urmas Kruuse.
Maaeluminister Urmas Kruuse. Foto: Marko Saarm / Sakala / Scanpix

Maaeluminister Urmas Kruuse sõnul tekitab lisaeelarve kinnitamise venimine muret, kuna võib mõjutada põllumajandustoetuste väljamaksmise tähtaegu.

Selleks, et põllumajandustootmine, toiduainetööstus ja maaelu toimiksid, on Euroopa Liidu toetustel suur roll eriti praegu, mil kogu sektor on räsitud koroonakriisist ja Ukraina sõja mõjudest. «Pean väga oluliseks, et tänavuse lisaeelarve arutelud kulgeksid võimalikult ruttu, et mitte ohtu seada Euroopa Liidu kaasrahastatavaid toetusi,» toonitas Kruuse.

Seoses Venemaa sissetungiga Ukrainasse ja selle mõjudega põllumajandussektorile on Euroopa Liidus lepitud kokku põllumajandussektori erakorraline toetamine 500 miljoni euro eest. Eesti põllumeeste toetamiseks eraldati sellest 2,5 miljonit eurot. Lisaks anti liikmesriikidele võimalus Euroopa Liidu summale 200 protsendi ulatuses rahastust lisada.

Valitsus on ministeeriumi teatel võtnud vastu otsuse lisada Euroopa Liidu erakorralisele toetusele 5 miljonit eurot. Arvestades põllumajandussektori olulisust toidu varustuskindluse tagamisel, otsustas valitsus omalt poolt sellele riigiabina lisada 4 miljonit eurot.

Kuid Euroopa Liidu erakorralise toetuse kasutamisega kaasnevad tingimused, näiteks peab liikmesriik selle raha välja maksma 30. septembriks. Arvestades, et toetustingimuste väljatöötamine ja vajalikud IT-arendused võtavad oma aja, siis on lisaeelarve vastuvõtmine ajakriitiline. «Iga päevaga, millega viivitame selle vastuvõtmisega, seame ohtu põllumajandussektori toetamise olukorras, kus toidu varustuskindlus on olulisem kui kunagi varem,» ütles minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles