Eesti moodsaim piimatehas sai Euroopast kopsaka rahasüsti

BNS
Copy
E-Piima juht Jaanus Murakas.
E-Piima juht Jaanus Murakas. Foto: Raul Mee / Postimees / Scanpix

Euroopa Investeerimispank (EIP) annab Eesti suurimale ühistulisele piimatööstusele E-Piim Tootmine 29 miljonit eurot laenu, millega ehitatakse valmis keskkonnahoidlik piimakombinaat.

Projekti kogumaksumus on ligikaudu 154 miljonit eurot, millest EIP toetab 29 miljoniga E-Piima tootmisvõimsuse laiendamist.

Paidesse ehitatav uus tehas asendab osad vananevad tootmisrajatised ja laiendab märkimisväärselt praegust tootmisvõimsust, lisades ka neljanda tootmisüksuse. Uues tehases hakatakse töötlema ühistuliikmetelt saadud piima suure lisaväärtusega piimatoodeteks, nagu kõvad ja poolkõvad juustud ning pastöriseeritud koor.

Tehases hakatakse valmistama ka magusat vadakupulbrit. Uue tehase töötlemismaht on kuni 1150 tonni piima ja 85 tonni vadakukontsentraati päevas.

Investeeringu toel rakendab ettevõte ka süsinikuneutraalse ettevõtte programmi, seades eesmärgiks nullheite aastaks 2040 ja 55-protsendise vähendamise aastaks 2030.

«E-Piima uus Paidesse ehitatav tehas on riiklikult oluline projekt ja see katab toorpiima puuduva töötlemisvõimsuse, tugevdab Eesti piimandussektorit ning piimatoodete konkurentsivõimet maailmaturul ning edendab maaelu. Tehas on kõige moodsam meie regioonis ja võimaldab järgida kõiki meie keskkonnaeesmärke,» ütles E-Piima juht Jaanus Murakas.

Projekti teostajad ja peamised omakapitali andjad on E-Piim Tootmise emaettevõte ning kaks Hollandi piimandusettevõtet – Interfood B.V. ja Royal A-Ware B.V., kellele kuulub ühiselt ligikaudu 25 protsenti E-Piim Tootmise aktsiatest. Strateegilised investorid Interfood ja Royal A-Ware hakkavad tegutsema ka pikaajaliste ostjatena ligikaudu 84 protsendi piimatoodangu puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles