Maksebilansi jooksevkonto oli märtsis 30 miljoni euroga puudujäägis

Copy
Eesti Pank.
Eesti Pank. Foto: Joosep Pank

Eesti Panga kiirhinnangu põhjal oli Eesti maksebilansi jooksevkonto 2022. aasta märtsis 30 miljoni euro suuruses puudujäägis.

Samal ajal aasta tagasi oli puudujääk aga 464 miljonit eurot, teatas keskpank. 12 kuu jooksevkonto oli märtsi seisuga 277 miljoni euroga puudujäägis, vähenedes eelmise perioodi 707 miljoni euroselt puudujäägilt.

Kaupade väljavedu kasvas tänavu märtsis aastatagusega võrreldes 49 protsenti ja sissevedu 37 protsenti ning kaupade konto negatiivne saldo vähenes 105 miljoni euro võrra 16 miljonini. Võrreldes möödunud aasta sama kuuga kasvas enim mineraalsete toodete väljavedu. Märtsi kaubaeksporti lisandusid ka välisabina eksporditud kaubad. Impordikasvu hoogustas mineraalkütuste ja metallitoodete sissevedu.

Teenuste eksport suurenes aastatagusega võrreldes 29 protsenti, aga aastataguse kõrge võrdlusbaasi tõttu import kahanes ning teenuste konto ülejääk ulatus 104 miljoni euroni. Enim kasvatasid teenuste eksporti veo- ja reisiteenused.

Tulude väljavool esmaste ja teiseste tulude ning kapitalikontol kokku ulatus 210 miljoni euroni, kajastades muu hulgas ka osutatud välisabi.

Jooksev- ja kapitalikonto summa kokku oli 122 miljoni euro suuruses puudujäägis ehk riigi majandussektorid kaasasid välismaalt rohkem finantsvara kui sinna paigutasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles