Ekspert: Apple’i ebaseaduslik tegevus lämmatab Eesti ettevõtjaid (4)

PM Majandus
Copy
mTasku.
mTasku. Foto: Telia

Eesti mobiilimaksete pakkuja mTasku juristi Martti Kanguri sõnul piirab Apple ka Eestis ebaseaduslikult ettevõtjate ligipääsu oma monopoolsele platvormile ja seab kohaliku jaekaubanduse digitaliseerimisele takistusi.

Euroopa Komisjon esitas Apple'ile süüdistuse turupositsiooni kuritarvitamises, sest Apple piirab teiste mobiilimakselahenduste pakkujate ligipääsu iPhone'i viipemaksetehnoloogiale.

Kanguri sõnul on viipemakset võimaldav tehnoloogia tänapäeval igas nutitelefonis, kuid Apple on iPhone'ides selle konkreetse funktsiooni konkurentidele kinni keeranud. «M-rahakoti äpis tooteid skännida ning maksta saavad vabalt kõikide telefonide omanikud, aga viipemaksete osas peab kolmandik inimesi leppima Apple'i monopoliga,» ütles Kangur.

«Aina enam inimesi loobuvad turvalisuse ja mugavuse tõttu plastkaartidest ning laevad nende andmed turvatud m-rahakottidesse. Paljud eestlased on harjunud mobiiliga niiöelda piiksutama nii ühistranspordis kui kontoriust avades. Apple'i-poolse teadliku takistamise tulemusena aga iPhone«ide omanikud seda teha ei saa,» selgitas Kangur.

Kanguri sõnul on selline käitumine võrreldav näiteks olukorraga, kui Eesti riik lubaks elektrivõrgus elektrit müüa ainult Eesti Energial, takistades sellega päikese- või tuuleparkide tegevust ja konkurentsi laiemalt.

Kanguri sõnul takistab praegune olukord ettevõtjaid näiteks poodides tarbija jaoks mugavamaid makseviise kasutusele võtmast. «Mobiilipõhised makselahendused muudavad iga nutitelefoni sisuliselt kassaaparaadiks, mis hoiab kokku ostjate aega ning lubab kassiiridel väärtuslikumat tööd teha. Samuti saavad mobiilimaksed olla senisest terminalipõhisest arveldamisest nii ostjale kui poele kordades soodsamad. Apple«i takistused piiravad just sellist tüüpi innovatsiooni,» rääkis mTasku jurist.

Euroopa Komisjoni süüdistuse järgi on Apple kuritarvitanud oma turgu valitsevat seisundit ja pärssinud sellega vaba konkurentsi. mTasku juristi sõnul on komisjoni positsioon tugev ja sisuliselt võimatu on vastu vaielda, et Apple kui iPhone'ide tootja kontrollib, kelle äpp saab selles telefonis viipemaksetehnoloogiat kasutada ja kelle oma mitte. «Apple'it ähvardav 30 miljardi eurone trahv on vägagi reaalne ja tõenäoliselt peab Apple lõpuks võimaldama viipamist ka teistele äppidele,» hindas Kangur.

Igal juhul tasub tetasub eestlastel hoida pöialt omadele ehk Euroopa Komisjonile, sest nii võidaksid nii Eesti tarbijad kui ettevõtjad,» ütles mTasku jurist.

Telia müüb oma mobiilse rahakoti ehk mTasku ärisuuna ning alates 1.juunist 2022 on mTasku uueks omanikuks Moneery OÜ. Moneery OÜ 0n mullu novembris loodud ettevõte, mille tegelikud kasusaajad on e-Krediidiinfo andmetel Risto Solman, Karon Kovanen, Indrek Ott ja Andres Säde. 

mTasku kasutajad saavad mTasku äppi ja selle funktsionaalsusi harjumuspärasel viisil edasi kasutada, kui nõustuvad pärast nimetatud kuupäeva äppi avades uue omaniku kasutustingimustega.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles