Vene ministeerium ennustab riigi majandusele seni arvatust rängemat kukkumist

Erkki Erilaid
Copy
Vähemasti Moskva kaupluste riiulitel pole kaubapuudust veel märgata.
Vähemasti Moskva kaupluste riiulitel pole kaubapuudust veel märgata. Foto: Maxim Shipenkov

Venemaa rahandusministeerium kirjutas oma siseprognoosis, et riigi majandust ähvardab rahvusvaheliste sanktsioonide tõttu ligi kolme aastakümne sügavaim langus.

Kui varem on Vene analüütikud rääkinud majanduse 8-protsendilisest kukkumisest, siis nüüd on ministeeriumist lekkinud majasiseseks kasutamiseks mõeldud dokumendis ennustatud koguni 12-protsendilist langust, vahendab Bloomberg anonüümsetelt allikatelt saadud teavet.

Idanaabri rahandusministeerium tegi teisipäeval avalduse, milles öeldakse, et lekkinud andmed on ebatäpsed ega vasta ametlikele makromajanduslikele prognoosidele. Samas pole Venemaa valitsus avaldanud ametlikke majandusprognoose pärast seda, kui riik alustas veebruaris ulatuslikku agressiooni Ukraina vastu.

Ministeerium ütles, et loodab valitsuse ja keskpanga tegevusega suures osas leevendada sanktsioonide mõju ja tagada riigi stabiilne majandusareng.

12-protsendilist langust pole Venemaa majanduses nähtud alates 1990. aastatest, mil Nõukogude Liit lagunes. Enne seda oli hullemaid aegu nähtud vaid teise maailmasõja aastatel.

Venemaa keskpank prognoosis aprilli lõpus, et riigi majandus kahaneb tänavu 8–10 protsenti. Rahvusvaheline Valuutafond prognoosis 8,5-protsendilist miinust ja Bloombergi majandusteadlaste langusprognoos ulatus keskmiselt üle 10 protsendi.

Rahandusministeeriumi siseprognoosi täitumisel sulaks kümne aastaga saavutatud kasv täielikult, kuid ka juba niigi inetu prognoosi paikapidavus on sõja jätkumise ja rahvusvaheliste sanktsioonide surve tõttu löögi all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles