SEB: kolmandik Eesti naistest sõltub majanduslikult oma elukaaslasest

PM Majandus
Copy
SEB pank
SEB pank Foto: Liis Treimann

26 protsenti Balti riikide naistest on majanduslikult sõltuvad oma abikaasa või elukaaslase sissetulekust. SEB panga uuringu kohaselt kogeks 25 protsenti Eesti naistest rahalist väljakutset, kui kaotaks oma mehe või partneri toetuse.

40 protsenti Eesti naistest peaksid abikaasa või elukaaslase kaotuse korral võtma üle vähemalt osa koos võetud võlgadest, millega nad ei ole arvestanud. Meeste majanduslik sõltuvus oma kaaslasest on kolm korda väiksem, olles kõigis kolmes Balti riigis ligi 8 protsenti.

«Naiste kordades suurem finantssõltuvus tähendab, et naised on palju vähem vabad rahalisi otsuseid langetama kui mehed. See paistab välja ka panga statistikas – kõige lihtsama investeerimistoote Roboinvestori kasutajatest on naisi 42 protsenti ja 27 protsenti ettevõtlusega alustajatest on naised. Tagajärjeks on see, et vaid 28 protsenti naistest tunneb finantsilist kindlust pensionipõlve ees. SEBi eesmärk on toetada naisi nägemaks oma võimalusi, kuidas luua endale kindlam tulevik,» märkis SEB juhatuse esimees Allan Parik.

Eesti naised ei kipu ettevõtlusega alustama

Üks viis oma tulevikku kindlustada on olla iseendale tööandja. Ettevõtlust näeb võimalusena vaid 27 protsenti Eesti naistest (meestest 37 protsenti), samas kui Leedus on vastav number 31 protsenti ja Läti naiste seas kõige suurem, ehk 36 protsenti.

«SEB panga kliendibaasi põhjal moodustavad naised Baltikumi ettevõtete juhatustes vähemuse – keskmiselt on naisi juhatustes veidi alla 35 protsendi. Leedus, Lätis ja Eestis juhivad naised sagedamini haridus-, tervishoiu- ja sotsiaalteenuseid osutavaid ettevõtteid ja organisatsioone. Siiski ei tohiks see süvendada stereotüüpi, et ainult need valdkonnad on mõeldud naistele,» lisas Parik.

Soolise võrdõiguslikkuse poolest oli Eesti mullu Euroopa Liidu 27 riigi seas 17. kohal, Läti oli 16. ja Leedu 20. kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles