Inbanki esimese kvartali kasum kasvas 2,94 miljoni euroni

BNS
Copy
Inbank logo.
Inbank logo. Foto: Inbank

Inbanki 2022. aasta esimese kvartali puhaskasumiks kujunes 2,94 miljonit eurot, mis on 16 protsenti enam kui aasta tagasi.

Panga laenuportfell kasvas kvartalis 46 protsenti, ulatudes 640 miljoni euroni ning Inbanki krediiditoodete müük ulatus samal ajal 125 miljoni euroni, mis on 29 protsenti enam kui aasta tagasi. Samuti kaasas pank esimeses kvartalis rekordilises mahus hoiuseid – kvartali lõpuks ulatus hoiuste maht 677 miljoni euroni, teatas pank.

«Esimene kvartal algas Inbanki jaoks tugevalt, kuid olukord muutus üle öö, mil algas Venemaa sõda Ukraina vastu. Sõja esimestel nädalatel muutus tarbijakäitumine drastiliselt, kuid märtsi lõpuks olukord stabiliseerus. Siiski mõjutavad Inbanki tegevust kõrge inflatsioon ja koos sellega järsult tõusnud intressimäärad Poola turul,» selgitas Inbanki tegevjuht ja juhatuse esimees Priit Põldoja pressiteates.

Toodete lõikes kasvas jätkuvalt enim järelmaks, mille müügimaht oli esimeses kvartalis 86 miljonit eurot. «Järelmaksu kasvutempo kerge aeglustumine on tingitud intressimäärade tõusust Poola turul. Kui 2021. aasta septembris oli Poola keskpanga intressimäär veel 0,25 protsenti, siis 2022. aasta esimese kvartali lõpuks oli see tõusnud 4,5 protsendini. Järsult muutuv intressikeskkond raskendab nii müüki kui ka stabiilset hoiuste kaasamist. Samas taastusid esimese kvartali lõpus tugevalt Baltikumi müügimahud,» kirjeldas Põldoja.

Jõudsat tõusu näitas ka väikelaenude müügimaht, mis suurenes 70 protsenti ja oli 15 miljonit eurot. Samuti kasvas autode finantseerimine – müügimaht kasvas 38 protsenti ja ulatus 23 miljoni euroni.

Põldoja sõnul on Ukraina sõja jätkudes oodata inflatsiooni kasvu ja intressikeskkonna muutusi, millele pank peab reageerima. «Samuti võib aasta teisel poolel oodata sõja mõjude jõudmist krediidikvaliteeti, mistõttu tõstsime esimeses kvartalis ka eraldisi krediidiriski katteks,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles