Tarnehäired on kohal: Ukraina on sunnitud sulgema ühe oma peamise gaasitoru Euroopasse (9)

Erkki Erilaid
Copy
Gaasitorud Ukrainas  Dashava gaasihoidlas.
Gaasitorud Ukrainas Dashava gaasihoidlas. Foto: Gleb Garanich/Reuters/Scanpix

Ukraina hoiatab Euroopat probleemide eest Venemaa gaasitarnetega ning teatas, et sulgeb kolmapäeval vähemalt ajutiselt ühe oma peamistest gaasitorudest.

Ukraina võimude hinnangul võib sõda riigi idaosas raskendada gaasi transportimist Euroopasse. Riigi maagaasi ülekandesüsteemi haldur tõi põhjenduseks, et lahingutegevus Venemaa piiril Donbassi piirkonnas ohustab gaasitranspordi turvalisust.

Võrguhaldur teatas, et ei saa enam vastu võtta Venemaa gaasitransiiti Sokhranivka kaudu alates homme kella seitsmest hommikul kohaliku aja järgi, kirjutas Bloomberg. Siiski on võimalik, et kütus suunatakse ümber teise olulise sisenemispunkti kaudu, mis võimaldab täita Euroopa lepinguid. Samas pole selge, kes selle otsuse tegemise eest vastutab.

Ukraina on Venemaad juba varem hoiatanud, et tema vägede tegevus Luganski oblastis võib lõpetada umbes kolmandiku Ukraina gaasitransiidist Euroopasse.

Hollandi börsi TTF gaasihinnad tõusid pärast uudist üle 8 protsendi, hiljem turg rahunes ja hinnad kauplesid varasemast 4 protsenti kõrgemal tasemel, 97 eurot megavatt-tunni eest.

Sokhranivka ja Sudzha on kaks peamist gaasijuhtmete sisenemispunkti Venemaa ja Ukraina piiril, läbi mille liiguvad Gazpromi gaasivood Venemaalt Euroopasse. Teisipäevase seisuga läks 27% voogudest läbi Sokhranivka, ülejäänud aga läbi Sudzha. Vaatamata sõjale on Ukraina endiselt Venemaa peamine gaasi transiitriik Euroopasse.

Venemaa energiahiiglane Gazprom vastas gaasitoru sulgemise teatele, et transiidivoogu ei ole tehnoloogiliselt võimalik teise sisenemispunkti viia, vahedas Reuters.

Gazprom teatas oma avalduses, et Ukraina pool on neid teavitanud gaasitoru kinni keeramisest sõjategevusest tuleneva vääramatu jõu (force majeure) tõttu, kuid ettevõte pole näinud mingeid tõendeid, mis sulgemist õigustaksid ja seega ei näe venelased tavapärase tarnerežiimi jätkamisel takistusi.

Gazprom lubas, et täidab täielikult kõik oma kohustused Euroopa tarbijate ees. «Transiidivoogude üleviimine Sudzha sisenemispunkti on 2019. aastal kokkulepitud mahtude kohaselt tehnoloogiliselt võimatu ja Ukraina pool on sellest täiesti teadlik,» märkis gaasifirma.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles