Eesti peab olema valmis gaasi pikaajalisteks tarnehäireteks (7)

PM Majandus
Copy
Eesti sõltub 80 protsendi ulatuses Vene gaasist.
Eesti sõltub 80 protsendi ulatuses Vene gaasist. Foto: Ants Liigus

Eesti peab olema valmis gaasi pikaajalisteks tarnehäireteks, sest 80 protsenti meie gaasitarbimisest sõltub Venemaast, ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas täna riigikogus.

«Olukorras, kus Venemaa-poolsete tarnetega ei saa enam arvestada, peame lisaks LNG-tarnete Eestisse toomisele olema igaks juhuks valmis ka gaasi pikaajaliseks tarnehäireks,» lausus Aas riigikogu ees, kus tutvustas maagaasiseaduse, hädaolukorra seaduse ja konkurentsiseaduse muutmise seaduse eelnõud, mis suurendab valmisolekut gaasi pikaajaliseks tarnehäireks.

Ministri sõnul on esimese lugemise läbinud eelnõul kolm suuremat eesmärki: tagada gaasitarne häiringu korral gaasisüsteemi toimepidevus, tagada strateegilise gaasivaru haldamiskulude katmine ning täpsustada LNG-terminali kasutamisega seotud regulatsiooni.

Olukorras, kus Venemaa-poolsete tarnetega ei saa enam arvestada, peame lisaks LNG-tarnete Eestisse toomisele olema igaks juhuks valmis ka gaasi pikaajaliseks tarnehäireks.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Taavi Aas

«Uue veeldatud maagaasi terminali piirkonda loomisel on Eleringi kui gaasisüsteemihalduri ülesanne tagada, et meie gaasisüsteem saaks LNGd vastu võtta. Elering ei konkureeri eraettevõtetega, vaid täidab seadusest tulenevaid kohustusi tagada Eesti varustuskindlus,» lisas Aas.

Seni oli Eesti õigusruumis reguleeritud lühiajaline tarnehäirega toimetulek, kuid praegu kehtiv maagaasiseadus ei reguleeri piisavalt tõhusalt ja turuosaliste vajadustega arvestavalt tegevusi just gaasitarnete pikaajalise katkestuse korral. Samuti plaanitakse seadusega määratleda strateegilise gaasivaru haldamisega seotud kulude katmise põhimõtteid.

Kuna riiklik gaasivaru moodustatakse tänavu neljandaks kvartaliks, kaetakse esimese aasta hoiustamise kulud riigieelarvest. Eelnõuga nähakse ette, et varude haldamise jätkusuutlikkuse tagamiseks kaetakse pikaajaliselt gaasivaru halduskulud bilansihalduritelt kogutava varumaksemääraga alates 1. maist 2023. aastal.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles