Holland tõmbab pelletifirmade toetamisele pidurit

Jaanus Vogelberg
, ajakirjanik
Copy
Hollandi uus kliima- ja energiaminister Rob Jetten loobus senisest biomassi kasutamist soosinud poliitikast.
Hollandi uus kliima- ja energiaminister Rob Jetten loobus senisest biomassi kasutamist soosinud poliitikast. Foto: Robin Utrecht/Epa/Scanpix

Hollandis on avalik arvamus biomassi kasutamise vastu pööranud ning valitsus on otsustanud esimese hooga kõige ebaefektiivsemate lahenduste subsideerimise peatada, Euroopa suurima pelletitootja Graanul Investi sõnul see nende äri aga ei mõjuta.

Hollandi uus kliima- ja energiaminister Rob Jetten andis aprillis teada valitsuse põhimõttelisest otsusest: kohe peatatakse uute subsiidiumite jagamine biomassist ehk puidupelletitest madala taseme soojuse (kuni 100 kraadi) tootmisele, mida kasutatakse peamiselt elumajade ja kasvuhoonete kütmiseks, kuna erinevalt varasemast poliitikast peetakse seda nüüd kliimavaenulikuks. Edaspidi saavad toetusraha ainult need projektid, kus biomassile alternatiive napib ja kasu sellest on suurim.

Keskkonnakaitsjate organisatsiooni Biofuelwatch hinnangul muudab otsus uute pelletikütusel töötavate sooja- ja koostootmisjaamade rajamise majanduslikult mõttetuks, välja arvatud kaks erandit: jaamad, mida pole veel valmis ehitatud, aga mis on juba subsiidiumite garantii saanud, ning kõrget temperatuuri kasutavad tööstused. Looduskaitsjate meelest on tegu siiski kaaluka vahevõiduga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles