Dombrovskis: sanktsioonidel on Vene majandusele ränk mõju

BNS
Copy
Valdis Dombrovskis.
Valdis Dombrovskis. Foto: JULIEN WARNAND

Lääneriikide kehtestatud sanktsioonid Venemaale mõjutavad äärmiselt laia valdkondade paletti ning nende mõju Venemaa majandusele on ränk, ütles Euroopa Komisjoni aseesimees ja kaubandusvolinik Valdis Dombrovskis esmaspäeval Ukraina sõja ohvrite mälestamisele pühendatud arutelus.

Volinik märkis, et terve rida Vene tööstusharusid seisab juba praegu silmitsi märkimisväärsete probleemidega. EL-i sanktsioonid Venemaale sisaldavad ulatuslikku ekspordikontrolli, takistades neile müümast tipptehnoloogiat või kaheti kasutatavaid kaupu.

Lisaks EL-ile rakendab ekspordikontrolli ka USA.

Arvestatavaid sanktsioone on kehtestatud ka transpordisektorile.

Venemaa finantssektorit on samuti tabanud ulatuslikud sanktsioonid, keelustades kõik ülekanded Venemaa keskpangaga. Kuuendas sanktsioonidepaketis sisaldub ka Venemaa suurima ja süsteemselt tähtsaima panga Sberbank väljalülitamine rahvusvahelisest maksete süsteemist SWIFT.

EL-i sanktsioonid Venemaale võtavad sihikule ka paljud inimesed, kes on vastutavad sõja eest Ukrainas, seal hulgas president Vladimir Putin.

Aprilli statistikat tsiteerides viitas Dombrovskis, et sanktsioonidega on külmutatud varasid ja peatatud makseid enam kui 33 miljardi euro ulatuses.

Dombrovskise sõnul on Euroopa Liit otsustanud liikuda eemale Venemaa fossiilsetest energiaallikatest ja kuues sanktsioonide pakett sisaldab ka keeldu Vene nafta sisseostule.

Voliniku kohaselt on gaasitarnete alternatiivsete allikate laiendamine samuti kavas.

Dombrovskis lisas, et EL-i liikmesriigid ei alusta Vene loodusvarade kasutamist pärast sõja lõppu. EL teeb tööd selle nimel, et järk-järgult haakida end lahti Venemaa loodusvaradest sõltumisest programmi REPpowerEU raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles