Vesinikutehnoloogia ettevõte Elcogen sai 24 miljoni eurose rahasüsti

PM Majandus
Copy
Elcogeni asutaja ja tegevjuhi Enn Õunpuu sõnul teeb Elcogeni tehnoloogia vesiniku kasutamise kõigi jaoks taskukohasemaks.
Elcogeni asutaja ja tegevjuhi Enn Õunpuu sõnul teeb Elcogeni tehnoloogia vesiniku kasutamise kõigi jaoks taskukohasemaks. Foto: Raigo Pajula

Rohelise vesiniku tootmise tehnoloogiat arendav Elcogen sai äsja 24 miljoni euro suuruse rahastuse vesinikuettevõtetesse investeerivalt HydrogenOne Capital Growth`ilt. Elcogen suunab rahasüsti eelkõige oma uue tehase ehitusse.

Selle investeeringuga saab HydrogenOne õiguse kuuluda Elcogeni juhatusse. Teised senised ettevõtte suuremad osanikud on Soome fond Power Fund II, Biofuel OÜ ja Hamresol Invest OÜ.

Elcogeni asutaja ja tegevjuhi Enn Õunpuu sõnul on roheline vesinik tuleviku energiakandja ning Elcogeni tehnoloogia teeb selle kasutamise kõigi jaoks taskukohasemaks.

«Arendame maailma kõige efektiivsemat tahkoksiidtehnoloogiat, mille abil meie kliendid loovad lahendusi heitmevaba elektri ja rohelise vesiniku tootmiseks,» ütles Õunpuu. «HydrogenOne'i investeeringu abil saame eelkõige suurendada tootmismahtusid, et rahuldada klientide kasvavat nõudlust. Samuti jätkame oma tipptasemel tehnoloogia arendamist.»

HydrogenOne`i tegevjuht Simon Hogan ütles, et tahkoksiidkütuseelementide järele on suur nõudlus igal pool maailmas, kuna puhta vesiniku sektor kasvab jätkuvalt kiiresti.

«Oleme väga rahul, et saime võimaluse toetada vesinikutehnoloogiat arendavat Elcogeni, et nemad saaksid pakkuda veelgi paremaid tooteid oma klientidele. Jätkame selliste potentsiaalikate investeerimisvõimaluste otsimist ka edaspidi,» kinnitas Hogan.

Kuna nõudlus Elcogeni toodetavate kütuseelementide järele on maailmas märgatavalt kasvanud, on ettevõte peatselt alustamas uue tootmishoone ehitust Tallinnas. Uue tehase kogupindala on 10 000 m2, mis on ca seitse korda suurem olemasolevast tehasest ning äsja saadud lisainvesteering suunatakse selle ehitusse. Elcogeni kütuseelemendid oskavad toota vesinikust heitevaba elektrienergiat või muuta elektrienergia roheliseks vesinikuks.

Ehitamisel olev tehas hakkab peamiselt valmistama järgmise põlvkonna kütuseelemente, mille tootmine peaks algama 2023. aastal. Kui uus tehas on tööle hakanud, jääb senise Tallinna tehase ülesandeks väiksemate partiide ja prototüüpide valmistamine uute klientide jaoks, samuti toote- ja tootmisprotsesside arendus.

Elcogeni asutas Enn Õunpuu 2001. aastal. Ettevõttel on praeguseks üle maailma 60 tööstusklienti. Esimese põlvkonna kütuseelementide tootmisega alustas Elcogen 2005. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles