Lockheed Martin püüab kahekordistada Javelinide tootmiskiirust (2)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
USA president Joe Biden külastas 3. mail Alabamas asuvat Lockheed Martini tehast.
USA president Joe Biden külastas 3. mail Alabamas asuvat Lockheed Martini tehast. Foto: Jonathan Ernst/Scanpix

USA relvatööstur Lockheed Martin üritab kahekordistada tankitõrjesüsteemi Javelin rakettide tootmisvõimsust, teatab Bloomberg.

Kui praegu suudab Lockheed Martin valmistada aastas umbes 2100 Javelini raketti, siis siht on suurendada tootmist 4000 ühikuni. Eesmärgi saavutamine nõuab aga muutusi ka tarneahelates, ütles ettevõtte tegevjuht Jim Taiclet.

«Püüame aastase tootmisvõimsuse viia kuni 4000 [raketini], kuid sinna jõudmine võib võtta mitu kuud, võib-olla isegi paar aastat, kuna peame võimestama oma tarneahelaid,» selgitas relvatöösturi tegevjuht. Sellest hoolimata püsis Taiclet lootusrikas. «Arvame, et suudame võimsuse kahekordistada mõistliku aja jooksul.» 

Ukraina armee on Lockheedi toodetavat Javelini tankitõrjesüsteemi kasutanud väga aktiivselt Vene tankide ja muu relvastuse hävitamiseks. USA kõrge kaitseametnik ütles eelmisel nädalal ajakirjanikele, et ainuüksi USA on Ukrainale lubatud 5500 raketist kohale toimetanud 5000.

Taicleti teatel on Javelinide tootmisel üheks peamiseks probleemiks globaalne kiibipuudus, sest ühe Javelini tootmine vajab umbes 250 mikroprotsessorit. Lockheedi teatel teevad nad kasvanud nõudluse rahuldamiseks koostööd enda partneritega, sealhulgas Inteliga.

USA president Joe Biden külastas eelmisel nädalal ka ise Alabamas Troys asuvat Lockheed Martini tehast, kutsudes kongressi toetama täiendava 33 miljardi dollari suuruse abi andmist Ukrainale. Samas on seadusandja tasemel kõlanud hääli, et USA armee ja merejalaväe tankitõrjerelvade varud on sõja tõttu ammendumas, kirjutab Bloomberg.

Kaasaskantav raketisüsteem Javelin kaalub 22 kilogrammi ja suudab sihtmärki tabada kuni 4000 meetri ulatuses. Tankitõrjekomplekt töötab lase-ja-unusta meetodil, mis võimaldab tankitõrjujal pärast lasu soortitamist laskekohast põgeneda. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles