Zimbabwe kasutab majandusliku giljotiini raha väärtuse languse pidurdamiseks

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Zimbabwe dollar odavneb hoogsalt
Zimbabwe dollar odavneb hoogsalt Foto: EPA/Scanpix

Zimbabwe valitsus teatas laupäeval, et pangad peavad viivitamatult lõpetama laenude andmise. Meetme eesmärgiks on peatada spekuleerimine Zimbabwe dollari langusele.

Aafrika riik võttis 2019. aastal taas kasutusele Zimbabwe dollari, millest loobuti 2009. aastal hüperinflatsiooni tõttu.

Kuigi Zimbabwe dollareid tuleb ametliku kursi alusel anda USA dollari eest 165,94, kukub kohalik vääring mustal turul. Seal maksab USA dollar 330–400 Zimbabwe dollarit. Aasta alguses maksis mustal turul USA dollar umbes 200 Zimbabwe dollarit.

President Emmerson Mnangagwa teatas laupäeval, et kohalik raha kukkumine ähvardab Zimbabwe majanduse stabiilsust. «Seetõttu peatame kohe valitsustele ja erasektorile laenude andmise,» teatas Mnangagwa.

Ta süüdistas spekulante, kes võtavad Zimbabwe dollarites laene inflatsioonist madalama intressimääraga ja kasutavad laenuraha valuutaspekulatsioonideks.

Lisaks maksutatakse kõrgemalt valuutas pangaülekanded ja enam kui 1000 dollari suurused sularaha väljamaksed.

Zimbabwe dollari devalveerumine on kasvatanud inflatsiooni, kirjutab Reuters. Kui jaanuaris oli inflatsioon aastases arvestuses 60,6 protsenti, siis aprillis ulatus see 96,4 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles