Kolmele Euroopa riigile pakuti naftaembargoga kohanemiseks ajapikendust

Erkki Erilaid
Copy
Peaminister Viktor Orbán leiab, et Ungaril kulub Vene naftast loobumiseks viis aastat.
Peaminister Viktor Orbán leiab, et Ungaril kulub Vene naftast loobumiseks viis aastat. Foto: Bernadett Szabo

Euroopa Komisjon on teinud väidetavalt ettepaneku muuta kavandatud Venemaa naftaembargot nii, et Ungarile, Slovakkiale ja Tšehhile jääks rohkem aega oma energiaimpordile alternatiivide leidmiseks.

Kuigi reedel ELi liikmesriikide suursaadikute läbirääkimistel naftaembargo osas ühisele nõule ei jõudnud, otsustati siiski pakkuda Ungarile, Slovakkiale ja Tšehhi Vabariigile rohkem aega sanktsioonidega kohanemiseks, kirjutas Reuters viidates ELi anonüümsetele allikatele.

Teatavasti tegi Euroopa Komisjon nädala keskel ettepaneku kehtestatakse Vene naftale järkjärguline embargo, mis tähendab, et toornafta impordist loobutakse kuue kuu jooksul ja rafineeritud naftatoodete import lõpetatakse selle aasta lõpuks. Samas plaaniti pakkuda Ungarile ja Slovakkiale 2023. aasta lõpuni erandit, kuna nemad saavad suurema osa oma naftatoodetest just Venemaalt ja tarnete ümbermängimine on väga keerukas.

Ungari ja mõned teised ELi liikmesriigid aga ütlesid, et on mures selle mõju pärast nende riikide majandusele ega saa seetõttu selliselt kavandatud embargoga nõustuda. Reedel muudeti ettepanekut nii, et see võimaldaks kolmel riigil rajada taristuid ja moderniseerida oma rafineerimistehaseid, et need saakid töödelda ka mujalt tarnitavat naftat. Muudatuste kohaselt saaks Ungari ja Slovakkia osta Venemaalt torujuhtme kaudu tarnitavat naftat kuni 2024. aasta lõpuni ning Tšehhi võiks jätkata kuni 2024. aasta juunini, kui neil ei õnnestu juba varem alustada naftatarneid läbi Lõuna-Euroopast algava torujuhtme.

Bulgaaria, kes on samuti palunud erandeid, kui teistele neid võimaldatakse, jäi tähtaegade muudatustest välja. Ametnike sõnul on vaid kolme riigi kohanemisaeg piisavalt põhjendatud.

Üks allikatest ütles, et ajapikendus arvutati välja torujuhtmete ja muudele vajalikele ehitustele tõenäoliselt kuluva aja põhjal. Ametniku sõnul moodustavad Ungari ja Slovakkia vaid 6% ELi Venemaalt imporditava nafta osakaalust ning erandid ei muuda oluliselt embargo mõju idanaabri majandusele.

Lisaks tehti ettepanek Vene nafta ELi laevadega vedamise keelustamise üleminekuaja pikendamiseks algse ühe kuu asemel kolme kuuni. See sanktsioon puudutab peamiselt Kreeka, Malta ja Küprose laevafirmasid

ELi tippdiplomaat Josep Borrell ütles reedel, et kui nädalavahetusel kokkuleppele ei jõuta, kutsub ta järgmisel nädalal kokku ELi välisministrite erakorralise kohtumise.

Ungari peaminister Viktor Orbán teatas samas, et Ungari vajab viite aastat ja suuri investeeringuid oma rafineerimistehaste ja torujuhtmete ümberehituseks. Družba torujuhtme kaudu Venemaalt tulev nafta moodustab umbes 65 protsenti Ungari ja üle 90 protsendi Slovakkia tarbimisest. Lisaks on Orbán nimetanud Euroopa Komisjoni praegust ettepanekut keelata Vene nafta sissevedu tummapommiks Ungari majandusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles