Rosatom ähvardab soomlasi Fennovoima tuumajaama ehituse lepingust taganemisel kahjunõudega

Copy
Rosatomi logo Moskva energiakonverentsil.
Rosatomi logo Moskva energiakonverentsil. Foto: Maxim Shemetov

Vene riiklik tuumaenergiafirma Rosatom teatas, et peab Soome juhitava konsortsiumi Fennovoima tuumajaama rajamise lepingu lõpetamist ebaseaduslikuks ja ähvardab nõuda kahjutasu.

Fennovoima teatas esmaspäeval, et peatas Ukraina sõjaga seotud riskide tõttu Rosatomiga sõlmitud lepingu Soome kolmanda tuumajaama rajamiseks Pyhäjoele.

Rosatom hoiatas reede hilisõhtul saadetud avalduses, et kavatseb ebaseadusliku lepingu peatamise eest hüvitist nõuda. Samal ajal teavitas Rosatom, et on avatud projekti taaskäivitamise võimaluste arutamiseks.

«Soome partnerite otsus Hanhikivi-1 tuumajaama projekt sulgeda on poliitiliselt motiveeritud ega vasta turumajanduse põhimõtetele,» märgiti Rosatomi pressiteates.

Rosatomi kinnitusel on neil piisavalt ressursse ja vajalik organisatsiooniline paindlikkus, et täita oma lepingulisi kohustusi ka praeguses keerulises keskkonnas.

«Eelkõige oleme jätkuvalt mures oma Ukraina kolleegide, nende perekondade ja teiste lähedaste turvalisuse pärast ning loodame kiirele rahu taastumisele,» edastati Rosatomi teadaandes.

Rosatom tõi ühtlasi välja, et neil on käsil 15 tuumaelektriprojekti Venemaal, Hiinas, Indias, Bangladeshis, Valgevenes ja Türgis, kuhu ehitatakse Hanhikiviga sarnane reaktor.

«Töö edeneb hästi. Hiinas ja Indias on kuus sarnase tehnoloogiaga reaktorit juba mitu aastat väga usaldusväärselt elektrit tootnud,» toonitati Rosatomi avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles