luubi all ⟩ Enneolematu rahauputus tegi meid kõiki vaeseks (29)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Ragn Sellsi juht Kai Realo poseeris Postimehe palvel sel kolmapäeval kütusefirma hinnasildi all. 13 kuuga on bensiin 95 hind tõusnud 1,35 eurolt 1,89 eurole. Hinnatõus 40 protsenti.
Ragn Sellsi juht Kai Realo poseeris Postimehe palvel sel kolmapäeval kütusefirma hinnasildi all. 13 kuuga on bensiin 95 hind tõusnud 1,35 eurolt 1,89 eurole. Hinnatõus 40 protsenti. Foto: Remo Tõnismäe

Hinnatõus ehk inflatsioon teeb meid kõiki vaesemaks. Maagaasi hind on lühikese ajaga tõusnud mitu korda, see surub üles ka elektri, autokütuse ja isegi küttepuude hinna. Euroopa Keskpank on trükkinud aastaid uut raha, mistõttu iga uus eurokupüür on natuke rohkem lepalehe moodi kui eelmine.

Koroonaviiruse tappev embus paistab olevat pisut lõdvemaks jäänud, seegi annab hinnatõusule hoogu, sest lõpuks ometi võib raha kulutades reisida, pidutseda ja elust muud moodi mõnu tunda. Eesti nn pensionireform lisas niigi heleda leegiga põlenud majandusele samuti hagu juurde. 1,6 miljardit eurot pensioniraha, mis pensionifondidest välja võeti, on kui kivirahn Eesti majanduse kitsukesel õlal. Raha võib küll olla vaba, aga aprillis sai selgeks, et oleme mitme halva asja koosmõjul peaaegu viiendiku võrra vaesemad kui aasta tagasi.

Ukraina sõda andis hinnatõusule ja toormepuudusele veelgi hoogu juurde. Eurose rahatähe väärtusest on aastaga alles jäänud 81 senti. Kuidas sellega toime tulla?

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles