Fusebox: Eesti Energia hiigelkasumi taga on iganenud ärimudel

PM Majandus
Copy
300 megavatise võimsusega Auvere elektrijaam kasutab kütusena põlevkivi kõrval ka biomassi ja põlevkiviõli tootmisel eralduvat uttegaasi.
300 megavatise võimsusega Auvere elektrijaam kasutab kütusena põlevkivi kõrval ka biomassi ja põlevkiviõli tootmisel eralduvat uttegaasi. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Kvartaalsest hiigelkasumist teavitanud Eesti Energia juht Hando Sutter andis märku, et kiiresti kasvavate elektrihindade valguses kasutab kohalik energiahiid maksimaalselt ära oma iganenud põlevkivi tootmisjaamu, tagades aasta 2023 lõpuni juhitavat võimsust lausa 1 GW tasemel. Tehnoloogiaettevõtte Fusebox hinnangul tähendab selline samm aga keskkonna jaoks tohutut CO2 emissiooni ning suurt veekulu.

«Kahju on kuulda, et Eesti Energia plaanib jätkata oma vana ärimudeliga,» sõnas Fuseboxi asutaja ning tegevjuht Tarvo Õng. «Selliselt tegeletakse uute ja keskkonnasõbralike energiaallikate väljatöötamise asemel lihtsalt öeldes ahju kütmisega. Kuigi on arusaadav, et energiavarustuskindluse tagamine on riigi seisukohalt hädavajalik, on põlevkivi jaamade reservvõimsuseks kasutamisele olemas ka paremaid alternatiive.»

Näitena tõi Tarvo Õng esile tarbimise juhtimise lahenduse, mis on suunatud ettevõtete tarbimisefektiivsuse tõstmisele. «Paljudel elektritarbijatel on olemas paindlikkus, mis on tänaseni kasutamata,» mainis Õng, kelle sõnul pea iga ettevõte suudaks täna lühiajaliselt vähendada oma tarbimist paari protsendi võrra, ilma, et see mõjutaks tema põhitegevust. Selline lähenemine oleks tema sõnul aga piisav, et saaks vähendada saastavate põlevkivijaamade tööd. «Lisaks puhtamale loodusele väheneks seeläbi ka elektrihind lõpptarbijale.»

Riik rajagu teed

Kuigi tarbimisefektiivsuse suurendamine tooks kaasa nii puhtama looduse, kui ka madalamad elektrikulud ja -hinna, ei ole täna paljud Eesti ettevõtted sellele tähelepanu pööranud ja siin näeb Tarvo Õng puudujääki turu informeeritusest. «Riik ei saa lootma jääda ainult eraettevõtete innovaatilisusele, vaid peab läbi seaduste, omavalitsuste ning riigikontrolli õiget teed näitama,»tõdes Õng. «Kuigi kohalikul turul on mitmeid positiivseid näiteid ettevõtetest, kes prioritiseerivad tarbimise efektiivsust, peab tõdema, et suur enamus pole selles suunas ühtegi sammu ette võtnud.»

Fusebox on välja töötanud nutika pilvepõhise elektritarbimise juhtimise lahenduse, mis võimaldab nii energiatarbijatel kui ka hajatootjatel oma energiakasutust muuta, lülitades välja masinaid või reguleerides nende tarbimist selliselt, et väheneb elektrisüsteemi netokoormus ja oleks võimalik vältida kõrgeid piirhindu.

AS Eesti Energia kommentaar:

Eesti Energia on Baltikumi suurim tuuleenergia tootja. Oleme korraga ehitamas nelja uut tuuleparki, et tuua klientideni taskukohasemat elektrit. Rajame uusi tuule- ja päikeseparke, seejuures koostöös äri- ja koduklientidega, kes on huvitatud meiega pikaajaliste lepingute sõlmimisest ja kellega koos me rohepööret ellu viime.

Tõsi on see, et Baltikumis on veel liiga vähe odavat tootmisvõimsust – tuule- ja päikeseparke. Seetõttu ei kao niipea veel vajadus ilmastikust sõltumatu juhitava tootmise järele. Narva soojuselektrijaamad ei kasuta elektritootmiseks ainult põlevkivi, vaid ka uttegaasi ja puidujäätmeid ning nende CO2 intensiivus on järjepidevalt langenud. Jaamad osalevad elektriturul ainult siis, kui selle toodangu järele on turul nõudlus.

Ühes on Fuseboxi esindajal tuline õigus – tarbijate seadmete nutikas liitmine elektrisüsteemi osaks on väga mõistlik ja kasulik, mistõttu Eesti Energia tarbijate seadmete ühendamisega virtuaalelektrijaama platvormile ammu tegeleb.

Miks see vajalik on? Taastuvenergia osakaalu kasvamine loob senisest oluliselt suurema vajaduse energiasüsteemi tasakaalustada juhul, kui tuul ei puhu või päike ei paista. Kallim võimalus selleks on ehitada suured ja kulukad salvestid ja elektrijaamad. Tõhusam ja soodsam viis on muuta energiat tarbivad või tootvad seadmed nutikaks ning kasutada ära nende paindlikkus. Seetõttu on üha rohkem ettevõtteid leidnudki just Eesti Energia näol partneri, kuidas oma seadmed nii enda kui Eesti elektrisüsteemi kasuks tööle panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles